Woensdag 30/11/2022
Oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools (sp.a): ‘Ik vraag dat er zo snel mogelijk een ledenvergadering komt.’

Interview

Oud-burgemeester Bob Cools: ‘Sp.a moet overwegen het Antwerpse bestuur te verlaten’

Oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools (sp.a): ‘Ik vraag dat er zo snel mogelijk een ledenvergadering komt.’Beeld Eric de Mildt

Oud-burgemeester Bob Cools (85) is ‘ernstig bezorgd’ over de toekomst van sp.a in Antwerpen. ‘Onder burgemeester Patrick Janssens hadden we twaalf stoelen in de gemeenteraad. Momenteel zijn dat er zes. En straks, nog drie?’

Jeroen Van Horenbeek

De loopbaan van Cools in ’t Stad overspant drie decennia: de jaren 70 als schepen, de jaren 80 als burgemeester en de jaren 90 als OCMW-voorzitter. “Ik spreek uit ervaring”, merkt de 85-jarige droog op.

Bent u tegen de coalitie met N-VA?

“Tijdens het ledencongres in december heb ik me onthouden – uit enig respect voor de partijdiscipline. Wat me vooral gestoord heeft de afgelopen maanden, is dat de mensen die in het schepencollege zijn gestapt (Tom Meeuws en Jinnih Beels, JVH) vervolgens de basis niet op de hoogte hebben gehouden over wat ze precies doen. Ze lijken plots vergeten dat er zoiets bestaat als de partij en haar militanten. In mijn ogen kan dat niet.”

De top praat niet genoeg?

“Sinds het ledencongres over de toetreding tot het bestuur is er geen enkele bijeenkomst meer georganiseerd. De militanten verwachten dat nochtans. En terecht, zeker als je samenwerkt met N-VA en Bart De Wever. Daarom vraag ik dat er zo snel mogelijk een ledenvergadering komt. Ik hoor dat er in het najaar eentje gepland, staat maar dat is te laat. Ik ken dat: oktober wordt november en dan is december al snel daar. Voor je het weet staat 2020 voor de deur. In de huidige politieke omstandigheden mag het zo lang niet duren.”

U doelt op de Vlaamse startnota van De Wever?

“Inderdaad. De lezing daarvan roept vragen op. Onder meer het deel over de sociale woningbouw. Een van de grote beloftes van het Antwerpse bestuur was dat er 5.000 extra sociale woningen zouden bijkomen. Maar als Vlaanderen geen geld meer wil geven, dan zal dat nooit lukken. Sowieso is er een enorme versnelling nodig. In het tempo van de afgelopen maanden komen we maar aan 1.500 extra woningen in Antwerpen. Dat blijkt zwart op wit uit het jaarverslag van de Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven.”

Vindt u dat sp.a uit de coalitie met N-VA moet stappen?

“Dat is geen evidente vraag. Zo’n beslissing zou moeilijk uit te leggen zijn. Tegelijk: de Vlaamse startnota lijkt me een casus belli. Als N-VA straks echt een bar, asociaal beleid wil doordrukken in Vlaanderen, vormt dat een probleem in Antwerpen. Dat is zeker. Dan moet je als partij overwegen om het bestuur te verlaten. Je mag niet vergeten: Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen. Sp.a Antwerpen blijft een toonaangevende afdeling.”

Is het niet beter om te wegen op het beleid?

“Met onderwijs hebben we een belangrijke bevoegdheid in handen. Ook in mijn tijd was onderwijs altijd een socialistische prioriteit. Maar al onze andere bevoegdheden zijn verbaal. Wat ik daarmee bedoel, is dat we nergens ‘aan de knoppen’ zitten. De schepenposten waar er wordt beslist over de centen, zijn nog steeds in handen van N-VA. Tom Meeuws mag dan twintig keer zeggen dat hij Antwerps schepen van Sociale Zaken is, uiteindelijk blijft hij afhankelijk van De Wever. Diens partij gaat over de budgetten en het OCMW. Je krijgt het gevoel: de socialisten maken deel uit van de meerderheid, maar beslissingen nemen, dat doen we niet.”

Vreest u dat het Bourgondisch avontuur straks faliekant afloopt voor sp.a?

“Ik ben ernstig bezorgd. Onder burgemeester Patrick Janssens hadden we twaalf stoelen in de gemeenteraad. Nu zijn dat er zes. En straks, nog drie? Ik vind dat we ons als afdeling dringend moeten herbronnen. Dat is nog niet gebeurd sinds de verkiezingen – integendeel. De basis weet niet wat er speelt in het schepencollege. Op straat zijn we afwezig. Eigenlijk zou sp.a constant moeten militeren, maar dat gebeurt niet.”

Oud-burgemeester Bob Cools: ‘Tom Meeuws mag dan twintig keer zeggen dat hij Antwerps schepen van Sociale Zaken is, uiteindelijk blijft hij afhankelijk van De Wever.’  Beeld Eric de Mildt
Oud-burgemeester Bob Cools: ‘Tom Meeuws mag dan twintig keer zeggen dat hij Antwerps schepen van Sociale Zaken is, uiteindelijk blijft hij afhankelijk van De Wever.’Beeld Eric de Mildt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234