Woensdag 07/12/2022

NieuwsSubsidies

Oppositie wil uitstel voor nieuw Kunstendecreet: ‘Langzame coup op cultuurbeleid’

Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman noemt het nieuwe decreetvoorstel 'uitgekleed'. Beeld BELGA
Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman noemt het nieuwe decreetvoorstel 'uitgekleed'.Beeld BELGA

De Vlaamse oppositie is niet te spreken over het nieuwe Kunstendecreet dat op tafel ligt. Het is ‘onvolmaakt en onvoldragen’, vindt Vooruit. Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman wil ‘een pauze’ vooraleer het gestemd wordt.

Ewoud Ceulemans

Vandaag wordt in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement het nieuwe Kunstendecreet besproken. Van dat nieuwe, afgeslankte Kunstendecreet wil Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens bevoegd voor Cultuur, een flexibeler instrument maken om het Vlaamse kunstenveld te ondersteunen. Maar de oppositie trekt aan de alarmbel.

Groen heeft het over “een langzame coup” die Jambon pleegt op het kunstenbeleid. Door het decreet zelf af te slanken en meer met uitvoeringsbesluiten van de regering te werken, trekt Jambon te veel macht naar zich toe, klinkt het. De Strategische AdviesRaad voor Cultuur (SARC) en Overleg Kunstenorganisaties (oKo) duwden vorige week al op hetzelfde pijnpunt – ook in de sector zelf stuit het nieuwe decreet, ondanks enkele wijzigingen, op verzet.

Uitvoeringsbesluiten

In de laatste herziening van het Kunstendecreet werden vijf zaken via uitvoeringsbesluiten geregeld, merkt Groen op. Daarbij ging het onder andere om het uitbetalen van kleine subsidies. In het nieuwe ontwerp worden er twaalf zaken met uitvoeringsbesluiten behandeld, “een toename van 240 procent”. Het gaat daarbij onder meer om het opstellen van de drie bijkomende criteria voor de ‘kerninstellingen’, grote huizen die voor periodes van tien jaar worden gesubsidieerd.

“Dit decreet is uitgekleed en er zijn nog heel wat gaten die moeten worden opgevuld”, zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. “Een aantal cruciale zaken zou decretaal bepaald moeten worden, maar wordt nu gedelegeerd naar uitvoeringsbesluiten. Het gaat bijvoorbeeld over hoe de beoordelingscommissies worden samengesteld of de voorwaarden voor de kerninstellingen.”

Als het van Meuleman afhangt, wordt er “een pauzeknop” ingedrukt. “De sector en de SARC hebben ook al aangegeven dat het ontwerp dat nu op tafel ligt, nog niet klaar is om door het parlement te worden goedgekeurd.”

‘Geen tijd voor uitstel’

Vooruit-parlementslid Katia Segers noemt het ontwerp “ondoordacht en onvoldragen”. “De sector heeft ook niet om een wijziging van het decreet gevraagd. En niemand weet wat er in die uitvoeringsbesluiten staat. Zolang die er nog niet zijn, kan er wat mij betreft niet gestemd worden.” Als de oppositie een tweede lezing van het ontwerp vraagt, kan het vernieuwde Kunstendecreet nog niet worden goedgekeurd.

Jambon heeft weinig oor naar uitstel. “De indiendatum voor de werkingssubsidies is 1 december. We moeten drie tot zes maanden eerder klaar zijn met het Kunstendecreet, om de sector tijdig te kunnen informeren. Dus onze deadline is juli, om klaar te zijn met het decreet én het uitvoeringsbesluit. Dit is ons enige window of opportunity.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234