Vrijdag 28/02/2020

Begroting

Oppositie wil onderzoek naar "misrekeningen" Van Overtveldt

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

Oppositiepartijen Ecolo-Groen en sp.a willen dat het Rekenhof de fiscale maatregelen van de federale regering onderzoekt op hun effectiviteit. Dat moet de cijferdiscussie over de tegenvallende fiscale inkomsten objectiveren, stellen ze. 

De oppositie ligt al een hele tijd in de clinch met minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de fiscale inkomsten in de begroting van 2016. Begin deze maand bleek uit de eindafrekening van de FOD Financiën dat die inkomsten 4 miljard euro lager liggen dan oorspronkelijk begroot. Volgens Van Overtveldt baseert de oppositie zich echter op foute cijfers die nog niet boekhoudkundig gecorrigeerd zijn volgens de Europese regels. Ter verdediging gooide de N-VA een filmpje online met de boodschap dat de gerealiseerde inkomsten de geraamde inkomsten wel degelijk hebben overschreden. "Dát zijn de feiten", klonk het ferm. 

Sp.a, Groen en Ecolo zijn de welles-nietesdiscussie beu en willen naar eigen zeggen debatteren met neutrale en correcte inkomstencijfers. De gevraagde audit van het Rekenhof moet dan ook zuurstof geven voor een objectief debat, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Laten we het fiscaal debat niet via een Twitter-filmpje voeren. Dit is een constructief voorstel. Als Van Overtveldt echt zo veel vertrouwen heeft in zijn cijfers, dan kan hij hier niets op tegen hebben."

'Geloofwaardigheid onder druk'

Van Overtveldt ontkende in het verleden niet dat er misrekeningen waren gebeurd, maar hij verwees daarbij telkens naar zijn eigen administratie, die de belastinginkomsten de afgelopen jaren systematisch overschatte. "Maar keer op keer blijkt dat Van Overtveldt de inkomsten zelf danig heeft overschat. Door de opeenstapeling van misrekeningen komt de geloofwaardigheid van de maatregelen onder druk", zeggen Kristof Calvo (Groen), Peter Vanvelthoven (sp.a) en Georges Gilkinet (Ecolo). 

Ook het Rekenhof heeft al een hele tijd opmerkingen bij de te optimistische ramingen bij Financiën. "Zo bracht de roerende voorheffing vorig jaar niet de voorziene 800 miljoen euro méér, maar wel 350 miljoen euro minder op dan in 2015", zeggen de drie partijen. De speculatietaks bracht dan weer 32 miljoen euro op, maar zorgde tegelijkertijd voor een daling met 75 miljoen euro in de opbrengst van de taks op de beursverrichtingen. "Het rendement van de fiscale maatregelen is ronduit teleurstellend. Vervolgens schuift de regering telkens nieuwe besparingen op de kap van de bevolking, omdat de minister van Financiën zijn werk niet goed doet", zegt Calvo. 

In 2017 nog eens 5 procent extra

De drie partijen hopen de discussie definitief te beslechten, maar vrezen dat "het scenario van 2016 zich dit jaar zal herhalen". De federale regering heeft in haar begroting 2017 nog eens een stijging van 5 procent of 5,36 miljard euro aan fiscale ontvangsten ingeschreven. Nieuw is wel dat er dit jaar een buffer van ruim 700 miljoen euro aan mogelijke tegenvallers is opgenomen. 

Bij het kabinet van minister Van Overtveldt valt te horen dat hoewel het parlement zich zeker mag uitspreken over de resolutie, er weinig toegevoegde waarde van de audit valt te verwachten. "Verschillende instanties, zoals het Rekenhof en het monitoringcomité, controleren de begroting nu al." Van Overtveldt verwacht trouwens begin volgende week de definitieve begrotingscijfers van 2016. "We zitten op schema", zegt zijn woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234