Dinsdag 24/05/2022

Vlaamse regering

Oppositie eist begrotingstabellen: ‘Geen debat of stemming zonder de cijfers’

De ministers van de nieuwe Vlaamse regering. Beeld Photo News
De ministers van de nieuwe Vlaamse regering.Beeld Photo News

Als de Vlaamse regering niet vóór het debat van vrijdag met begrotingscijfers op de proppen komt, moet parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) het debat en de vertrouwensstemming uitstellen. Dat zeggen oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA in een gezamenlijk persbericht. Vlaams Belang steunt de oproep. Parlementsvoorzitter Homans heeft intussen advies ingewonnen over de kwestie en oordeelt dat de oppositie de concrete begrotingstabellen niet kan afdwingen.

Redactie en Belga

Dat minister-president Jan Jambon (N-VA) voorlopig geen begrotingscijfers wil vrijgeven, zet kwaad bloed bij de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement. Het ontbreken van cijfers maakt een debat en vertrouwensstemming onmogelijk, is de boodschap.

Daarom doen de drie linkse oppositiepartijen een gezamenlijke oproep aan de regering om nog vóór het plenair debat van vrijdag voor de pinnen komt met de begrotingstabellen. Anders moet parlementsvoorzitter Homans het debat en de vertrouwensstemming over de regering maar uitstellen. “Op deze wijze kan de nieuwe Vlaamse regering zich na haar valse start herpakken en alsnog met open vizier en op een constructieve wijze het debat aangaan met de parlementsleden”, klonk het.

Vlaams Belang werd niet gevraagd om het gezamenlijk persbericht te ondertekenen, maar steunt de vraag van de andere oppositiepartijen wel. Fractieleider Chris Janssens stuurde gisteren al een e-mail naar parlementsvoorzitter Homans. “Ik heb gevraagd om de cijfers tijdig te krijgen – dus niet om middernacht als we er morgen over moeten stemmen. De stemming over de Septemberverklaring is ook een stemming over de krachtlijnen van de begroting. Maar die hebben we niet. Als parlement maak je je compleet belachelijk door te stemmen over iets dat je niet gelezen hebt.”

Pas maandag cijfers

In een antwoord op de vraag van de oppositie laat Homans weten dat de begrotingscijfers “uiterlijk maandagmiddag” aan het parlement overgemaakt zullen worden. Op de vraag om het debat en de stemming uit te stellen gaat de parlementsvoorzitter niet in. Homans merkt op dat de oppositie dat uitstel kan vragen tijdens het debat morgen in het parlement. De uitkomst daarvan laat zich raden: de parlementsleden van de meerderheid zullen die vraag snel wegstemmen. “Daar zal het inderdaad op neerkomen”, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Al is er wel nog een waterkans op slagen voor de oppositie. Het reglement van het parlement bepaalt dat ten laatste op 7 oktober de Vlaamse ontwerpbegroting besproken moet worden in de bevoegde commissie. Dat is maandag. Volgens Rzoska wil dat zeggen dat de begrotingstabellen alsnog vrijdag verspreid moeten worden. Of dat ook zal gebeuren, is onduidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234