Maandag 05/06/2023

VooruitblikOverlegcomité

Opnieuw verstrengen? Dit ligt morgen op tafel bij het Overlegcomité

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Moet er opnieuw verstrengd worden? Het Overlegcomité buigt zich morgen over die vraag. Het stijgende aantal besmettingen doet de angst voor een derde golf toenemen.

Jeroen Van Horenbeek

Het gaat niet goed met de Belgische coronacurve, zoveel is zeker. Tussen 6 en 12 december steeg het gemiddelde aantal besmettingen met 8 procent in vergelijking met de week daarvoor. België zit nu aan gemiddeld 2.300 nieuwe besmettingen per dag. Dat is te veel.

Versoepelingen moeten we daarom niet verwachten van het Overlegcomité. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dringt al weken aan op uitzonderingen voor de feestdagen maar dat is in de huidige omstandigheden onmogelijk. Er is vooropgesteld om pas te versoepelen als het aantal besmettingen daalt tot onder 800 per dag en het aantal ziekenhuisopnames tot onder 75 per dag, voor drie weken. Dagelijks worden nog 181 coronapatiënten opgenomen.

Zachte lockdown

Of de huidige ‘zachte lockdown’ verstrengd wordt, zal onder meer afhangen van de coronastatistieken van vandaag en morgen. Specialisten zoals Marc Van Ranst en Geert Molenberghs vrezen dat België aan het begin van een derde golf staat. Als hun these bevestigd wordt de komende dagen, kunnen er verstrengingen komen. Niemand wil een derde golf in januari.

“We zitten op een plateau dat veel te hoog is”, zegt een politieke bron. “Ofwel dalen we nu zoetjesaan. Door de kerstvakantie sluiten alle scholen en gaat ook in veel bedrijven de riem eraf. Dat kan goed nieuws zijn. Ofwel zet de stijging die we vandaag zien zich voort. Dan moet er iets gebeuren. Zeker omdat je weet dat Kerstmis en Nieuwjaar er nog aankomen.”

Elders luidt het dat de huidige lichte stijging voorzien was, vanwege de heropening van de scholen na de herfstvakantie en de aangepaste teststrategie. “Maar voorzichtigheid blijft geboden. De cijfers moeten naar beneden. De maatregelen moeten strikter nageleefd worden.”

Welke verstrengingen in het arsenaal zitten, is onduidelijk. Een perimeter instellen, waarbuiten mensen zich niet mogen bewegen, lijkt vrijwel onhaalbaar. De winkels opnieuw sluiten zou een enorme klap betekenen voor de middenstand. Het is sowieso wel de bedoeling dat de handhaving van de huidige coronamaatregelen wordt aangescherpt. In Vlaams-Brabant zijn op vraag van gouverneur Jan Spooren 60 extra federale politiemensen opgeroepen.

Herstelfonds

Het Overlegcomité bespreekt morgen ook de verdeling van het Europese coronaherstelfonds. De EU-lidstaten bereikten vorige week een akkoord over de oprichting van dit nieuwe fonds van 750 miljard euro. Het moet de Europese economie straks uit het moeras trekken.

België kan rekenen op 5,15 miljard euro steun. Het is nu aan het federale niveau en de deelstaten om dit bedrag te verdelen. Dat wordt een zware discussie. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) vraagt ruim 3 miljard euro. Hij baseert zich onder meer op het feit dat de deelstaten en lokale besturen samen meer dan 80 procent van de investeringen realiseren in België. Dat terwijl het federale niveau zelf ruim 1,5 miljard euro wil. Die twee eisen botsen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234