Woensdag 04/08/2021

NieuwsPolitiek

Open Vld wil duidelijkheid van Sihame El Kaouakibi, Rutten verdedigt investering van 50.000 euro

Sihame El Kaouakibi. Beeld DANIIL LAVROVSKI
Sihame El Kaouakibi.Beeld DANIIL LAVROVSKI

De Vlaamse fractie van Open Vld zat vanmiddag samen om zich te buigen over de problemen met hun collega Sihame El Kaouakibi, die de voorbije week in opspraak kwam door mogelijke fraude met haar vzw Let’s Go Urban. Ze zou niet geschorst worden uit de fractie, maar moet zich terughoudend opstellen en zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de partijtop over het dossier.

Het spoedoverleg van vanmiddag kwam er nadat vandaag bekend raakte dat El Kaouakibi van de voormalige partijleiding destijds 50.000 euro heeft gekregen bij haar overstap naar de politiek. De Vlaamse fractie van Open Vld wilde bespreken hoe vermeden kon worden dat de onduidelijkheid rond El Kaouakibi verder afstraalde op de partij en de fractie waar zij als parlementslid deel van uitmaakt.

El Kaouakibi zou niet geschorst worden uit de fractie, maar moet zich terughoudend opstellen. De partijtop benadrukt dat het gerecht haar werk in alle sereniteit moet kunnen doen. “In afwachting is er meer duidelijkheid nodig over het dossier. De partij en fractie vragen met aandrang aan Sihame om die op korte termijn te geven”, aldus Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert in een persmededeling.

Politieke lancering

Het was de voormalige partijtop, onder leiding van Gwendolyn Rutten, die de afspraak over 50.000 euro maakte met El Kaouakibi bij haar overstap naar de politiek in februari 2019. Normaal gezien zou Rutten vanavond tekst en uitleg geven in Terzake, maar uiteindelijk annuleerde ze die afspraak. Wel postte ze een verklaring op haar Facebookpagina, waarmee Rutten de puntjes op de ‘i’ wil zetten, “open en duidelijk voor iedereen, intern en buiten onze partij”. Ze schetst het parcours van El Kaouakibi en het feit dat ze geen typisch partijfiguur was. “Dat was meteen ook haar sterkte. Zij stapte als een echte buitenstaander in de politiek. Dat element speelde mee bij de besprekingen rond haar engagement en lancering in de politiek.”

Volgens Rutten stond El Kaouakibi erop haar eigenheid te kunnen behouden en een eigen aanpak te hanteren en haar zelf gekozen professionele omkadering te gebruiken. “Ze werd dus niet omkaderd als ‘Open Vld-figuur’. Voor haar dus géén partij-branding of gebruik van partijmateriaal en advies, maar een heel eigen positionering”, legt Rutten uit. “Aan die unieke positionering en professionele lancering in de politiek waren uiteraard kosten verbonden. De partij heeft in 2019 in afspraak met haar kosten op zich genomen voor om en bij de 50.000 euro. Met die middelen kon zij zich dus zowel intern in de partij en de afdelingen kenbaar maken, als extern lanceren, op haar manier, met haar bereik, in haar eigen stijl, met haar eigen omkadering.”

“Onze partij was op dat moment van oordeel dat deze financiële investering in de professionele politieke lancering van Sihame El Kaouakibi een goede investering was voor de ganse partij, in Antwerpen en daarbuiten. Signaalfiguren ondersteunen op die manier een bredere boodschap”, verdedigt Rutten haar keuze. “Deze lanceringssteun heeft niets te maken met de vzw Let’s Go Urban en valt niet onder de bevoegdheid van de aangestelde bewindvoerder. Wat die zaak betreft, moeten de bewindvoerder en het gerecht hun werk kunnen doen en geldt voor Sihame, net zoals voor elke burger in dit land, het vermoeden van onschuld.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234