Donderdag 17/10/2019

Klimaat

Open Vld steunt Groen-voorstel klimaatwet niet: "Te veel overheid"

De klimaatmars die eind januari door Brussel trok. Beeld BELGA

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) verwelkomt het voorstel van klimaatwet dat vrijdag door een groep academici werd voorgesteld. Open Vld steunt het voorstel niét. PVDA wil dan weer de oorspronkelijke klimaatwet op tafel, zonder compromissen.

In een mededeling benadrukt minister Marghem dat het initiatief van de universiteitsprofessoren voortspruit uit het academisch werk dat ze had gevraagd met de steun van de administratie. “Het syntheserapport van die werkzaamheden werd op 27 november 2018 voorgesteld in de Koninklijke Bibliotheek van België”, aldus de minister.

Lees ook

3.455 academici eisen meer klimaatambitie van politiek in een open brief: “We staan mijlenver van de doelstellingen.”

“Of het nu onder de huidige of geamendeerde vorm is, het is van kapitaal belang dat dit voorstel van klimaatwet en het Nationaal Energie-Klimaat Plan dat voor het einde van het jaar afgerond moet zijn, betekenisvolle stappen vooruit mogelijk maakt in de strijd tegen de klimaatopwarming”, vindt de MR-politica.

“Te veel overheid”

Open Vld steunt het voorstel niet. In een tweet stelt voorzitster Gwendolyn Rutten dat België zijn klimaatdoelstellingen moet nakomen, maar de partij ziet de oprichting van nieuwe overheidsinstellingen niet zitten. “Groene voorstel = te veel overheid”, meent Rutten.

 “Klimaatafspraken nakomen? Ja. Met maatregelen die werken, een businessmodel zodat iedereen meekan, meer innovatie & wetenschap. Via de Senaat? Nee. Met een nieuwe instelling? Aub staatsvermindering. Groene voorstel = te veel overheid. Minder woorden. Meer daden”, staat te  tweet.

Voor Open Vld komt het er in eerste instantie op aan dat de bestaande Belgische en Europese klimaatdoelstellingen gehaald worden. “Wij staan daar volledig achter. We moeten die doelstellingen halen. We moeten nu vooral maatregelen nemen die een impact hebben om over de lat te springen”, klinkt het.

Open Vld wil echter “geen tijd verliezen met de oprichting van meer overheidsinstellingen, of zelfs met de reanimatie van de Senaat”.

Ten slotte beklemtonen de Vlaamse liberalen dat de politiek verantwoordelijk moet blijven voor het gevoerde beleid en verantwoording moet afleggen aan de kiezer. “We kunnen dit niet uitbesteden aan experts alleen.”

PVDA dient oorspronkelijke versie van klimaatwet in

PVDA wil dan weer niet wachten op compromissen. Voor hen moet de klimaaturgentie primeren. “De PVDA steunt de klimaatwet die door academici op tafel werd gelegd. De klimaaturgentie laat echter geen tijd meer voor compromissen met de liberalen. Met PVDA dienen we daarom de oorspronkelijke wettekst in, mét de doelstelling om de emissies tegen 2030 met 65% te verminderen!”, kondigt Kamerlid en woordvoerder van de partij Raoul Hedebouw aan op Twitter.

“Door hun ongelooflijke mobilisatie hebben de jongeren de politieke wereld verplicht aandacht te besteden aan de klimaatuitdagingen”, licht Hedebouw toe in een mededeling. De partij staat ook achter artikel 3 van het wetsvoorstel van de academici, dat bepaalt dat het klimaatbeleid hand in hand gaat met sociale rechtvaardigheid. “Ook voor PVDA kan er geen sprake van zijn werknemers te laten betalen voor de ecologische transitie door middel van CO2-taksen of kilometerheffingen”, stelt Raoul Hedebouw.

Eerder kondigden de groenen aan een wetsvoorstel te hebben uitgewerkt op basis van het voorstel van Nederlandstalige en Franstalige universitairen. Regeringspartij MR liet weten de tekst mee te willen ondertekenen. De sp.a is tot hetzelfde bereid, maar vraagt ook “enkele ambitieuze aanpassingen”. Ook PS staat achter de tekst van de academici, maar wil nog een stap verder zetten en pleit voor een bijzondere commissie Klimaat in de Kamer. Ook cdH en DéFI spraken zich positief uit.

Naast Open Vld, verwerpt ook de Parti Populaire (PP) het academische voorstel van klimaatwet. PP neemt afstand van “de collectieve hysterie van een deel van de politieke klasse en bepaalde hooggeplaatsen over de klimaatkwestie”. De maatregelen tegen de verbrandingsmotoren zijn volgens de partij overdreven en zullen een land als België schade toebrengen door het opleggen van onrealistische en onbetaalbare doelstellingen, meent PP-voorzitter Mischaël Modrikamen. Volgens hem is het “onaanvaardbaar dat een regering in lopende zaken en een parlement met een mandaat dat binnen drie maanden afloopt België overhaast en uit emotie voor decennia zou engageren”. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234