Donderdag 20/01/2022

Radicalisering

Open Vld-plan tegen radicalisering: "Geen Trump- of FN-recept"

De kern van de Open Vld, met in het midden Maggie De Block en voorzitter Gwendolyn Rutten. Beeld BELGA
De kern van de Open Vld, met in het midden Maggie De Block en voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Open Vld komt met een actieplan tegen terreur en radicalisering. De liberalen willen verder gaan dan een lik-op-stukbeleid. "De recepten van Donald Trump of Front National werken niet." Dit zijn de opmerkelijkste voorstellen.

ISOLDE VAN DEN EYNDE

1. Zorg voor meer kleur bij de politie

Er is nood aan meer kleur in het politiekorps. Het grootste struikelblok voor mensen met vreemde origine: een middelbaar diploma en kennis van het Nederlands. Open Vld stelt voor om mensen zonder diploma parttime te laten werken bij de politie. Het gaat dan wel om een administratieve taak. De voorwaarde is dat ze de fysieke, psychologische en achtergrondscreening bij de politie hebben doorstaan.

Terwijl ze ervaring opdoen, volgen ze een politieopleiding en krijgen ze de kans binnen bepaalde tijd hun middelbaar diploma te halen. Pas als ze hun diploma hebben gehaald, hun Nederlands hebben verbeterd én hun politieopleiding hebben volbracht, zijn ze volwaardig agent.

2. Thuisonderwijs: betere controle of afschaffen

Het aantal leerlingen dat thuisonderwijs volgt, stijgt in Vlaanderen. "Maar de controle op dat thuisonderwijs is slecht", hekelt Vlaams fractieleider Bart Somers. De onderwijsinspectie engageert zich om binnen de twee jaar één keer op controle te komen. Bij een positieve evaluatie, blijft het bij de ene keer.

"Thuisonderwijs kan een bron van radicalisering", klinkt de reden. De partij stelt bovendien de vraag of thuisonderwijs tout court moet blijven bestaan als er geen gegronde reden voor is. "Een kind kan erdoor vervreemden van de samenleving en in een gevaarlijk intellectueel en sociaal isolement terechtkomen."

3. Koppel kindergeld aan inschrijving op school vanaf drie jaar

Koppel het kindergeld aan de inschrijving op school vanaf drie jaar. "Zo krijgen we kinderen en gezinnen sneller op de radar en krijg je zicht op de thuissituatie", zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

Maar ze wil ook een deel van het kindergeld koppelen aan de taalkennis van de moeder. "Als we de moeders niet bereiken, verliezen we een hele generatie. Het opleidingsniveau van de moeder en de thuistaal zijn bepalend voor de kansen van een kind." De liberale politica ontkent dat het om een sanctionerende maatregel gaat: "Het is een emancipatorische maatregel."

4. Economische relatie met Saudi-Arabië durven te herzien

Open Vld legt de relatie met Saudi-Arabië én andere staten die extremisme financieren onder de loep. "We moeten die durven te herzien. Niet alleen in bilaterale verdragen, ook economisch moeten we consequent durven te zijn."

De liberalen pleiten voor een absolute stop op wapenleveringen aan Saudi-Arabië. "Maar we moeten ook individuele investeringen tegen het licht houden: zo kan het niet dat de private investeerders in projecten tegelijkertijd terreurgroepen steunen." De liberalen stellen ook de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark, die eind de jaren 60 door koning Boudewijn aan Saudi-Arabië in erfpacht is gegeven, in vraag.

5. Laat inlichtingendiensten samenwerken of fusioneren

Ons land telt twee inlichtingendiensten: een burgerlijke - de Staatsveiligheid - en een militaire - de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV). Daarnaast hebben we ook nog eens het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD).

Deze diensten moeten beter samenwerken of zelfs fusioneren, vindt Open Vld. Maar duidelijke regels en een strenge democratische controle via Comité I blijven daarbij essentieel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234