Woensdag 21/08/2019

Verkiezingen

Open Vld én sp.a claimen rol van formateur in Gent, en nodigen elkaar uit

Mathias De Clerq (Open Vld) en Mieke Van Hecke hebben hun wagonnetjes aan elkaar gekoppeld. Beeld BELGA

In de patstelling in de Gentse coalitiegesprekken hebben zowel Open Vld als het kartel sp.a-Groen naar eigen zeggen het voortouw genomen om een coalitie te vormen. Beide partijen hebben elkaar uitgenodigd voor een gesprek en claimen het burgemeestersschap.

Zowel Matthias De Clercq van Open Vld en het kartel van sp.a en Groen dingen naar de macht in Gent en hebben naar eigen zeggen het voortouw genomen in de coalitiegesprekken.

De Clercq, die zijn partij heeft vastgehaakt aan de CD&V van Mieke Van Hecke om een coalitie te vormen, heeft het rood-groene kartel uitgenodigd voor een gesprek. Daarbij herhaalde De Clercq dat hij als overwinnaar, hoewel zijn partij lager scoorde dan het kartel, recht heeft om het initiatief te nemen.

Bouw hier zelf uw favoriete coalitie:

Sp.a-Groen ziet het echter omgekeerd en zegt ook het voortouw te nemen om een stadsbestuur op poten te zetten. Zij nodigden De Clerq uit om op de koffie te komen en een coalitie te bouwen onder hun voortouw, meldt VRT.

Waar De Wever in Antwerpen met N-VA als grootste partij duidelijk de rol van formateur heeft, eisen twee Gentse fracties nu die rol op voor hun stad. Het is onduidelijk of de twee partijen morgen überhaupt met elkaar zullen spreken.

Lees ook: Waarom de partij met de meeste stemmen niet noodzakelijk de burgemeester levert

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci laat in Terzake uitschijnen dat het kartel het initiatiefrecht heeft. Ze spreekt van een duidelijk mandaat van de kiezer om de verantwoordelijkheid in Gent op te nemen. "Op dit moment is het kartel de grootste en neemt het de formateursrol op zich."

Mathias De Clerq heeft echter één van de twee kartelpartners hard nodig om een meerderheid te hebben in de gemeenteraad. Een coalitie tussen Open Vld, CD&V en de N-VA van Anneleen Van Bossuyt heeft geen meerderheid en samenwerken met PVDA of Vlaams Belang is voor zowel De Clerq als Van Hecke geen optie.

Almaci beschuldigt De Clercq dan ook van opportunisme. "Ik krijg de indruk dat wat er nu gebeurt met mijnheer De Clercq geen pragmatiek is, maar eerder richting opportunisme gaat. Het gaat meer over hemzelf dan over het project voor Gent."

Ruddy Coddens (sp.a) en Elke Decruynaere (Groen) van het Gentse kartel. Beeld BELGA

De sleutel voor Groen

Groen heeft ook in Oostende en Antwerpen de sleutel in handen om coalities te vormen. Op de vraag in Terzake of er zo op nationaal niveau gunsten zullen uitgewisseld worden reageert voorzitster Almaci ontkennend. "Wij gaan niet op die manier te werk", klonk het. 

Verder is het Groen, bij monde van Filip Watteeuw, dat in Gent de bovenhand neemt in het kartel en de coalitieonderhandelingen zal leiden. Sp.a heeft de sjerp aangeboden aan zijn groene partner en zet daarmee de verhoudingen in de Gentse politiek op zijn kop, schreef De Morgen eerder.

Lees ook: Filip Watteeuw kandidaat-burgemeester voor kartel in Gent

Update: een goedgeplaatste bron meldt aan Belga dat De Clerq en het rood-groene kartel dinsdag zullen bijeenkomen, al is dat bericht nog niet bevestigd.

Filip Watteeuw (Groen). Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden