Zaterdag 11/07/2020

Ecocheques

Open Vld en N-VA zetten door met afschaffing ecocheques

Beeld RV

Regeringspartijen Open Vld en N-VA zijn vastberaden om door te zetten met het vervangen van de ecocheque door een nettobonus. Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert heeft een amendement klaar dat een antwoord moet bieden op de bemerkingen van de Raad van State. Zijn collega Vincent Van Quickenborne stelt voor om de vereenvoudiging pas op 1 januari 2019 te laten ingaan. "Dan zijn ook de termijnen voor het Grondwettelijk Hof voorbij en bieden we juridische zekerheid", zei Van Quickenborne.

De meerderheidspartijen dienden een wetsvoorstel in om ecocheques af te schaffen en te vervangen door een nettobonus. Dat moet zorgen voor minder administratie en minder kosten. De stemming van het voorstel werd al eens uitgesteld om adviezen te vragen van de Raad van State en van de sociale partners.

De Raad van State merkte op dat het "gelijkheidsbeginsel mogelijk geschonden kan worden", maar zei ook dat een betere verantwoording van het wetsvoorstel dat probleem zou kunnen oplossen. Hoofdindiener Lachaert heeft alvast een amendement klaar dat die verantwoording wil bieden. In de commissie Sociale Zaken is nu afgesproken dat er over dat amendement opnieuw advies zal worden gevraagd bij de Raad van State. Die krijgt daarvoor dertig dagen.

"Niet zomaar randbemerkingen"

De coalitiepartners N-VA, CD&V en MR zijn akkoord met deze werkwijze. Ze vinden in elk geval dat het voorstel juridisch waterdicht moet zijn. "Dit zijn niet zomaar randbemerkingen", zei Jan Spooren (N-VA). "We moeten bekijken hoe we hier een mouw aan kunnen passen zonder de strekking van het voorstel te veranderen". CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer zei dat het "niet over punten en komma's gaat". "We moeten goed bestuderen hoe we hieraan tegemoet kunnen komen. Intussen moeten we erop aandringen dat er een transparanter, goedkoper systeem met minder kosten komt". "Over de grond van de zaak blijven we op onze lijn, maar wat de vorm betreft moeten we de tekst corrigeren", zei MR-Kamerlid David Clarinval.

Kamerlid en grondwetspecialist Hendrik Vuye (ex-N-VA) zei dat het niet zo moeilijk is om op de bemerkingen van de Raad van State te antwoorden. "Er staat niet in het advies dat het ongrondwettelijk is, wel dat je moet motiveren in het licht van het gelijkheidsbeginsel".

Commissievoorzitter Van Quickenborne (Open Vld) heeft dan weer een amendement klaar om de inwerkingstreding van de hervorming uit te stellen tot 1 januari 2019. Dat zou juridische zekerheid moeten bieden, omdat de termijnen om de wet te laten vernietigen bij het Grondwettelijk Hof dan ook verstreken zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234