Donderdag 01/06/2023

Voorzitterschap

Open Vld Antwerpen kiest voor triumviraat

Kris Gysels, Caroline Leys and Joost Germis.  Beeld BELGA
Kris Gysels, Caroline Leys and Joost Germis.Beeld BELGA

Open Vld Antwerpen heeft gekozen voor drie voorzitters. Joost Germis (44), Caroline Leys (26) en Kris Gysels (40) moeten zorgen voor een mix van beleidservaring, jong enthousiasme en partij-ervaring.

AJ en DB

Joost Germis is kabinetschef van Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower. Hij werd verkozen als voorzitter, maar gaat met een triumviraat aan de slag. "We zijn erg complementair. Ik heb veel beleidservaring, op Vlaams en partijniveau. Kris heeft de meeste partijervaring en kent de districtswerking op zijn duimpje. Caroline zorgt vanuit haar verleden bij de overkoepelende Antwerpse studentenvereniging Unifac letterlijk voor de beweging. De taken zijn goed verdeeld", legt Germis uit.

"We staan voor grote uitdagingen in Antwerpen. We moeten de partij verder ontwikkelen en ook luisteren naar de wijken. Dat is een taak die je beter met z'n drieën doet."

"Bij Open Vld luisteren we naar onze leden. Die hebben nu voor vernieuwing gekozen", stelt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee Philippe De Backer. "Samen met Joost, Caroline en Kris zullen Annemie Turtelboom, Willem-Frederik Schiltz, Claude Marinower en ikzelf de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voorbereiden, in overleg met de districten. We gaan er samen voor zorgen dat Open Vld er terug staat in 2018 met een nieuwe frisse ploeg in Antwerpen."

Apegapen

De Antwerpse Open Vld-afdeling ligt al een hele tijd op apegapen. In 2011 stapte Ludo Van Campenhout, jarenlang de liberale sterkhouder in Antwerpen, over naar N-VA. Daarop verhuisde Annemie Turtelboom, op dat moment minister in de federale regering, naar de Scheldestad in een poging de lokale afdeling nieuw leven in te blazen.

Dat draaide echter helemaal anders uit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd Open Vld bijna volledig weggeveegd door de N-VA-tsunami. De partij hield amper twee verkozenen over.

Toen Turtelboom in april dit jaar – na aanhoudende kritiek over de Turteltaks en de gebrekkige communicatie erover– ontslag nam uit de Vlaamse regering, werd Philippe De Backer bij de daaropvolgende stoelendans staatssecretaris in de federale regering. De Backer, eveneens een Antwerpenaar, werd door heel wat waarnemers prompt tot de nieuwe sterke man in Antwerpen gebombardeerd.

Het wordt uitkijken of De Backer samen met het Antwerpse triumviraat inderdaad het tij zal kunnen keren. En welke rol Turtelboom nog zal spelen. In de huidige Antwerpse meerderheid is Open Vld haast onzichtbaar, naast de omnipresente burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234