Maandag 20/01/2020

Antwerpen

Open oorlog tussen politie en Jinnih Beels: "Laat je niet gek maken door wat sommige Pinokkio's beweren"

Antwerps korpschef Serge Muyters en sp.a-kandidate en ex-commissaris Jinnih Beels. Beeld Photo News

Komt het ooit nog goed tussen de Antwerpse politie en sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels, zelf ex-commissaris bij het grootste politiekorps van Vlaanderen? In een vlammende brief aan alle agenten heeft korpschef Serge Muyters keihard uitgehaald naar Beels. Muyters pikt het niet dat Beels kritiek heeft op de wijkwerking van de lokale politie.  

Beels uitte in debatten en tv-interviews al een aantal keren kritiek op de huidige werkwijze van de politie. Volgens de kandidaat-burgemeester voor sp.a is de wijkwerking afgebouwd, komen agenten veel minder dan vroeger op straat en kennen ze hun buurt niet meer. 

Behalve huidig burgemeester Bart De Wever blijkt nu ook korpschef Serge Muyters niet van die kritiek gediend. Hij schreef een brief naar het voltallige korps om de wijkwerking te verdedigen. "Zulke beweringen zijn niet alleen een belediging voor iedereen die zich dag in dag uit inzet voor de wijkwerking, ze zijn ook gewoon niet waar! Onze wijkwerking telt vandaag 411 medewerkers, 14 procent meer dan zes jaar geleden." Volgens Muyters is bovendien 89 procent van de Antwerpenaren tevreden tot zeer tevreden over de werking.

Meningsverschillen

Muyters viseert ook Beels zelf, zonder haar expliciet bij naam te noemen. "Nog tien dagen en dan zijn de verkiezingen achter de rug. Het is belangrijk dat we bij politie Antwerpen het hoofd koel houden en ons niet gek laten maken door wat bepaalde Pinokkio's allemaal beweren in de pers. Als korpschef maakt het me kwaad om deze onwaarheden en verwijten te lezen, maar wij weten beter."

Beels en Muyters liggen al langer in conflict met elkaar. De politica werkte van 2003 tot 2015 zelf bij de Antwerpse politie, in het begin als eerste vrouwelijke politiecommissaris van vreemde origine. Later kwam ze aan het hoofd te staan van de nieuwe cel Diversiteit. In 2015 stapte ze op na strubbelingen en meningsverschillen over de te volgen koers bij de politie, waarbij de nadruk meer op repressie kwam te liggen. "Eerst vechten, dan praten, is niet mijn stijl", klonk het bij haar ontslag. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234