Verkiezingen

Open oorlog tussen Marghem (MR) en Demotte (PS) in Doornik: coalitie barst

2 Federaal minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR). © Photo News

De minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) en federaal minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR) kunnen niet meer samen door één deur in Doornik. Het tweetal - de eerste is burgemeester van de Waalse stad, de tweede eerste Schepen - maakten vrijdag openlijk ruzie op de Franstalige openbare omroep. De PS "kan onmogelijk nog een alliantie vormen met de MR", zei Demotte.

De Franstalige socialisten en liberalen vormen de huidige meerderheid in Doornik, een stad met bijna 70.000 inwoners in Henegouwen. Maar de samenwerking staat al langer onder druk, en lijkt de verkiezingen van zondag alvast niet te overleven.

Tijdens een debat op de RTBF deze namiddag haalde Marghem een verkiezingsbrochure van de Doornikse PS boven, waarin staat dat de inhoud van het hele kiesprogramma op de website van de stad terug te vinden is, en dus niet op de website van de partij. 

2 Rudi Demotte (PS). © BELGA

Niet de eerste keer

"U wilt duidelijk maken dat het stadhuis u toebehoort, en dat u niet zomaar een tijdelijke bewoner bent", beet ze Demotte toe. Hij gaf toe dat het om een fout ging, maar verweet Marghem een "intentieproces" te maken. "De opmerkingen van Marghem hebben de onmogelijkheid om een alliantie te vormen met de MR zojuist verzegeld", sprak hij. Demotte wil na 14 oktober verder met Ecolo, zei hij.

Het is niet de eerste keer dat Demotte en Marghem lokaal in de clinch gaan. De PS-burgemeester was in de zomer van 2015 nog woest omdat de federale regering - met Marghem - beslist had 400 tot 700 asielzoekers op te vangen in zijn stad.

Dossier Verkiezingen
Dossier Verkiezingen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine