Zaterdag 08/08/2020

Antwerpen

Opeens heeft ook de Antwerpse oppositie een immoprobleem

Wouter Van Besien (m.) en Tom Meeuws bij de presentatie van de Samen-lijst (links Jinnih Beels).Beeld BELGA

Het dossier-LandInvest keert zich als een boemerang tegen de Antwerpse progressieve lijst. Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) eist een uitleg van sp.a-kopman Tom Meeuws over zijn banden met de vastgoedsector. Wat nu met de linkse samenwerking en kieslijst? 

"Integriteit is voor mij essentieel. Ik heb Tom Meeuws gevraagd om samen te zitten, want ik wil weten wat er is gebeurd. Van a tot z. Samen staat voor eerlijkere, integere en transparante politiek, en daar wijken we geen millimeter van af."

Dat communiqué stuurde Wouter Van Besien, kopman van Groen en lijsttrekker van het progressieve front Samen, gisteren in de vooravond de wereld in. Van Besien voelde zich daartoe genoodzaakt nadat dit weekend uitlekte dat Tom Meeuws, derde plek op de Samen-lijst, zelf nauwe banden onderhoudt met bouwpromotor LandInvest. En dat terwijl de socialist vrijdag nog fors van leer trok tegen de banden van het Antwerpse stadsbestuur met de vastgoedsector.

Als consultant voor het Nederlandse EV Consult moet Meeuws projectontwikkelaars overtuigen om laadpalen voor elektrische wagens te installeren in hun (nieuw)bouwprojecten. In die hoedanigheid dineerde de sp.a'er verschillende keren met LandInvest in 't Fornuis. In De Tijd lekten afgelopen weekend ook berichtjes van Meeuws aan een vertegenwoordiger van LandInvest uit waarin hij zegt dat hij zijn uithaal naar de bouwpromotor en de stad wil uitleggen 'op een gezellig moment'.

Perceptie

Meeuws heeft dan wel geen politiek mandaat en bij gevolg geen beslissingsmacht over vastgoeddossiers, de affaire doet het imago van het linkse bondgenootschap geen deugd. Vooral bij Groen werd er de afgelopen dagen zenuwachtig op de stoelen geschuifeld. Het bondgenootschap ligt er sowieso moeilijker dan bij de socialisten, daarbovenop is hun 'maagdelijkheid' de groenen bijzonder dierbaar.

Vraag is of Van Besien de situatie door zijn communicatie niet net nog erger heeft gemaakt. Door Meeuws publiekelijk op het matje te roepen en de communicatie niet louter aan sp.a over te laten, voedt Van Besien immers wel de perceptie dat er wel degelijk iets schort aan de integriteit van Meeuws. In Terzake wilde Van Besien maandagavond ook niet ingaan op de vraag of Meeuws voor zijn positie moet vrezen.

Voor de Antwerpse professor Politieke Wetenschappen Dave Sinardet (VUB) komt dat neer op publiekelijk de stopzetting van de samenwerking erkennen als optie. "Dat duwt Meeuws wel zeer sterk in de rol van schuldige." Maar, zegt Sinardet ook, hij begrijpt wel waarom Van Besien de zaken niet louter intern heeft opgelost. "Op deze manier toont hij zijn autoriteit als lijsttrekker en als kandidaat-burgemeester die integriteit hoog in het vaandel draagt. Voor sp.a en Meeuws is de zaak een stuk schadelijker."

Toch zou het best kunnen dat Meeuws de storm overleeft. Binnen zijn eigen partij geniet hij nog alle steun. Daar wordt vooral gefoeterd omdat de meerderheid in Antwerpen volgens hen de aandacht nu probeert af te leiden door op de man te spelen in plaats van op de bal. "De essentie is dat de volledige transparantie over de Antwerpse bouwdossiers er komt, zoals burgemeester De Wever beloofde", zegt sp.a-voorzitter John Crombez.

Dat Terzake meldt dat ook Freya Piryns (Groen) enkele jaren geleden al aanwezig was op een tuinfeest van Erik Van der Paal, stille vennoot van LandInvest en jeugdvriend van haar echtgenoot Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), kan ook de 'drang tot zuivering' bij Groen temperen, meent Sinardet.

Bovendien deed Meeuws al een eerste geste: hij stopt als consultant bij EV Consult. Meeuws besliste volgens zijn woordvoerster enkele weken geleden al om zijn activiteiten af te bouwen, om zich volledig te concentreren op de politiek. Zodra hij een opvolger heeft gevonden, wil hij zijn dossiers overdragen. Dat is nog niet gebeurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234