Dinsdag 04/08/2020

Begrotingstekort

Op zoek naar 2,6 miljard euro: kan regering snel tot begrotingsakkoord komen?

Premier Charles Michel (MR). Beeld REUTERS

De federale regering moet voor het komende jaar op zoek naar 2,6 miljard euro om de begroting op koers te houden. Het gaat om een eerder optimistische schatting. Is dat ook een voorbode van soepele en snelle onderhandelingen?

Premier Charles Michel (MR) staat voor zijn laatste lastige klus deze legislatuur: de begroting op orde zetten voor het komende jaar. Hij moet op zoek naar 2,6 miljard, zo blijkt uit het rapport van het monitoringcomité. De groep topambtenaren bepaalt traditioneel het uitgangspunt van de onderhandelingen. Het gat wordt onder meer veroorzaakt door de indexering van de uitkeringen, een hogere bijdrage aan de regio's en de taxshift, zo geeft minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) aan.

De inspanning lijkt eerder mee te vallen, maar in het rapport zelf worden meteen al enkele kanttekeningen gemaakt. Het cijfer van 2,6 miljard getuigt van een nodige portie optimisme, zo blijkt.

Niet betrouwbaar

De regering rekent bijvoorbeeld op extra inkomsten via de sancties om langdurig zieken aan het werk te helpen. Bij onvoldoende inspanningen om weer aan de slag te gaan, kunnen werkgevers en werknemers daarvoor beboet worden. 200 miljoen euro moet dat in kas brengen, maar daar bestaat geen enkele betrouwbare berekening voor, waarschuwt het rapport.

Ook gaat de regering ervan uit dat het aantal voorafbetalingen fors zal stijgen en wordt er creatief omgesprongen met de taxshift.
 Zal Europa dat ook aanvaarden? Het rapport laat het in het midden. 

Tegelijk werd er druk gediscussieerd over de cijfers in de gezondheidszorg. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kampt daar met een gat van 500 miljoen euro. Zelf wijt ze dat onder meer aan het succes van innovatieve kankerbehandelingen. Daarom wilde ze niet besparen op de kap van de zieken, het geld moest van elders uit de begroting komen. Het monitoringcomité blokt dat nu af. Daardoor stijgt het totale tekort niet van 2,6 miljard naar 3,1 miljard euro, maar zit De Block wel met een probleem. 

Preventief

Het rapport werd eigenlijk al eind vorige week aangekondigd, maar kwam pas vanavond. "We moesten vermijden dat er een dag later niets meer van zou kloppen", zegt een regeringsbron. Premier Michel had er een gewoonte van gemaakt om elke begrotingsonderhandeling te beginnen met het corrigeren van de cijfers van het monitoringcomité. Het miljardentekort slonk dan in geen tijd met een paar honderd miljoen euro. Nu lijkt die oefening al preventief uitgevoerd.

Wil dat ook zeggen begrotingsonderhandelingen van leien dakje zullen lopen? Binnen de regering verwacht niemand oorlog. Geen enkele partij lijkt erg veel zin te hebben om de mensen nog te overladen met besparingen net voor de gemeenteraadsverkiezingen en de federale verkiezingen volgend jaar.

Al vanaf vrijdag zullen technische werkgroepen zich lijntje per lijntje over de begrotingstabellen buigen. Tegelijk wordt er gepraat over de arbeidsmarktdeal, een pakket aan maatregelen waardoor het hoge aantal vacatures gemakkelijker opgevuld moet geraken. Tegen 21 juli, ten laatste de week nadien, wil de premier een akkoord kunnen presenteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234