Zondag 26/09/2021

Nationale VeiligheidsraadMaatregelen

Op naar verstrenging: deze maatregelen liggen nu op tafel bij de Nationale Veiligheidsraad

Politie te paard patrouilleert tussen de zwemmers in Blankenberge. Beeld Eric de Mildt
Politie te paard patrouilleert tussen de zwemmers in Blankenberge.Beeld Eric de Mildt

Vandaag komt de Veiligheidsraad vervroegd samen om strengere coronaregels in te voeren. Wellicht worden de sociale bubbels kleiner, moeten we vaker een mondmasker dragen en wordt het toezicht op de maatregelen strenger. Alle ogen zijn ook gericht op de hotspot Antwerpen. De hamvraag is of er specifieke maatregelen moeten komen voor de regio.

Zo blijft u vandaag op de hoogte

De Veiligheidsraad komt vanaf 9 uur bijeen en geeft na de vergadering een persconferentie. Die kunt u live op deze pagina volgen. Volg ondertussen alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Download hier de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht over mogelijke nieuwe maatregelen.

Vorige donderdag kwam de Nationale Veiligheidsraad al samen om burgemeesters extra middelen te geven in de strijd tegen corona. Ze kunnen nu onder meer bepalen waar u verplicht een mondmasker moet dragen. De afgelopen dagen werd echter duidelijk dat deze lokale aanpak niet volstaat. Als we nu niet drastisch ingrijpen, waarschuwen wetenschappers in koor, wordt ons land overspoeld door een tweede coronagolf.

Vooral in Antwerpen grijpt het longvirus om zich heen. Op dit moment komt zowat 55 procent van alle besmettingen uit het arrondissement Antwerpen. De hamvraag is dus of er specifieke maatregelen moeten komen voor de Antwerpse regio, nadat er lokaal werd besloten om de sociale bubbel te beperken tot tien vaste personen. Iedereen ouder dan twaalf moet er nu ook verplicht een mondmasker op zak hebben.

Aantal gevallen per dag in België, sciensano Beeld grafiek dm
Aantal gevallen per dag in België, sciensanoBeeld grafiek dm

Lockdown 2.0 in Antwerpen

Volgens Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde (VUB), is een volledige lockdown in Antwerpen de enige optie. “Niemand zal het graag horen, maar we moeten terug naar een situatie waarin mensen alleen nog buitenkomen om eten te kopen of om naar de arts te gaan”, zegt hij. Experts zoals viroloog Marc Van Ranst menen echter dat het al te laat is voor een lokale aanpak. “Het schip heeft de haven al verlaten.”

Ook politici hinkten gisteren op twee gedachten. Mogelijk komt er een softe lockdown in de regio Antwerpen, met bijvoorbeeld een verbod op niet-essentiële verplaatsingen of een beperkte sluiting van de horeca. Onder meer MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) wel wat forser kan optreden. Toch neigen veel politici en experts in de richting van een brede, strenge aanpak voor het hele grondgebied.

Kleinere sociale bubbel

Dat we weer minder mensen mogen zien, staat zo goed als vast. Wetenschappers riepen vorige week op om de sociale bubbel van vijftien personen te beperken tot tien. Of de Antwerpse norm wordt uitgebreid naar de rest van het land, is niet zeker. Sommige leden van de Veiligheidsraad overwegen zelfs een lager aantal dan tien. Mogelijk zal die Veiligheidsraad ook oproepen om opnieuw alleen te winkelen, en zoveel mogelijk thuis te werken.

Evenementen

Sportwedstrijden zullen alleszins zonder publiek doorgaan, kondigde Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) aan. De kans is groot dat de Veiligheidsraad ook andere evenementen zal beperken. Tot nu toe mogen in de buitenlucht nog 400 mensen samenkomen. Ook trouwfeesten worden naar verluidt herbekeken. De Marokkaanse moskeeën hebben zelf al beslist om hun activiteiten tijdelijk stop te zetten.

Mondmaskers

De tweede grote maatregel is een verstrenging van de mondmaskerplicht. N-VA-voorzitter De Wever roept de Wetstraat op om zijn Antwerpse regel, dat je altijd een mondmasker op zak moet hebben, over te nemen. Politici en wetenschappers hebben daar oren naar. Het enthousiasme voor een algemene verplichting, waarbij je op elk moment een mondmasker op moet hebben, lijkt klein.

Hoe dan ook zullen de controles worden opgedreven. In Antwerpen werden afgelopen weekend al heel wat horecazaken gesloten. De Veiligheidsraad dringt in de rest van het land aan op een even strenge handhaving. Wie besmet is, moeten ook echt zijn isolatieperiode respecteren, klinkt het.

Volg de persconferentie en alle ontwikkelingen in onze liveblog.

null Beeld Thomas Nolf
Beeld Thomas Nolf
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234