Woensdag 29/03/2023

Mars voor Democratie

Op de 'Mars voor democratie' in Ninove: "Die linkse ratten spannen allemaal samen tegen ons”

Forza Ninove-topman Guy D’haeseleer werd tijdens de mars geflankeerd door Filip Dewinter van Vlaams Belang. Beeld Francis Vanhee
Forza Ninove-topman Guy D’haeseleer werd tijdens de mars geflankeerd door Filip Dewinter van Vlaams Belang.Beeld Francis Vanhee

Ninove hield zijn hart vast, maar de ‘Mars voor democratie’ is zonder incidenten verlopen. Zo’n duizend manifestanten klaagden aan dat het extreemrechtse Forza Ninove, de grootste partij van de stad, naar de oppositie wordt verwezen.

Dieter Bauwens

“We hebben 40 procent van de stemmen gehaald. In elke normale democratie bestuur je dan mee, maar de huidige meerderheidspartijen hebben beslist dat de stem van de Ninovieters van geen tel is.” Aan het station van Ninove spreekt Guy D’haeseleer, kopman van Forza Ninove en Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, de manifestanten toe.

Die zijn met 1.100 tot 1.300 aanwezig om te protesteren tegen het feit dat D’haeseleers partij uit de coalitie wordt gehouden, hoewel die bij de verkiezingen van 14 oktober veruit de grootste partij werd, en 15 van de 33 zetels binnenhaalde. Open Vld en Samen vormden een coalitie. Joost Arents, die in oktober de N-VA-lijst trok, hielp die partijen aan een meerderheid. Arents werd uit zijn partij gezet, en gaat als onafhankelijke zetelen.

‘Linkse ratten’

Na D’haeseleers toespraak trekt de mars zich op gang, richting stadhuis. Heel wat manifestanten hebben Vlaamse leeuwenvlaggen bij. Behalve Voorpost en Schild en Vrienden, die de mars georganiseerd hebben, is ook Vlaams Belang in groten getale aanwezig. Onder meer kopstukken Filip Dewinter en Anke Van dermeersch lopen op de eerste rij mee.

“Die linkse ratten spannen allemaal samen om Forza Ninove buiten te houden”, zegt een man met een vlag om de schouders gedrapeerd, die niet met zijn naam in de krant wil. “Dit gaat niet over racisme, maar over democratie.” Toch duurt het niet lang voor de massa ‘Eigen volk eerst’ begint te scanderen. Hier en daar klinkt ook ‘islamieten, parasieten’.

D’haeseleer heeft de aanwezigen op het hart gedrukt om op een waardige manier te manifesteren, “ondanks de frustraties”. Hij benadrukt dat “de pers en onze tegenstanders stilletjes hopen dat dit uit de hand loopt”. Zijn oproep wordt gevolgd, en incidenten blijven uit. Al worden er wel heel wat bommetjes gegooid, hoewel de Forza-kopman uitdrukkelijk had gevraagd dat te laten.

De Ninoofse politie was op tumult voorzien en had een resem veiligheidsmaatregelen genomen. De bewoners van het centrum waar vrijdag glasophaling is, werd gevraagd het glas pas in de ochtend buiten te zetten. Het shoppingcenter en de winkels in de binnenstad sloten wat vroeger de deuren.

‘Volksverraders’

Rond 19.15 uur bereikt de mars het stadhuis, waar de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd wordt. Vlak voor het gebouw heeft Forza Ninove een podium opgetrokken. Uit de boxen knalt loeihard ‘De Vlaamse leeuw’. “Duw die volksverraders van hierbinnen tegen de muur”, is de boodschap van Voorpost. De massa reageert met boegeroep richting stadhuis. Daarbinnen drukken tientallen mensen zich tegen de ramen om te volgen wat er op straat gebeurt.

Dries Van Langenhove, de voorzitter van Schild en Vrienden, neemt het woord en stelt dat de wil van het volk gerespecteerd moet worden. “Net zoals er in Zelzate terecht een coalitie tussen PVDA en sp.a werd gevormd. Men moet het volk laten beslissen, ook als dat niet leuk is.”

Dat Van Langenhove de posterboy van rechts Vlaanderen is, blijkt uit het feit dat de mensen staan aan te schuiven voor een selfie.

Joost Arents, de voormalige N-VA’er die de coalitie Open Vld en Samen aan een meerderheid hielp, is kop van Jut. Van Langenhove haalt in zijn toespraak naar hem uit, en ook in de menigte klinkt regelmatig “Joost is een rat”.

Heethoofden

Op voorhand werd gevreesd dat enkele heethoofden zouden proberen om de gemeenteraad te verstoren. Dat gebeurt niet, al proberen twee mannen, elk met een blikje van een halve liter bier in de hand en al wat wankel op de benen, het stadhuis binnen te geraken. De politie stuurt hen echter rustig wandelen.

Na de toespraken keert de mars terug richting station. In alle rust, op vele bommetjes na. “Over zes jaar breken we dat cordon!”, klinkt het strijdlustig.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234