Zondag 20/09/2020

OnderwijsCoronacrisis

Ook secundair onderwijs start volledig op 1 september

Beeld belga

Ook de middelbare scholen gaan bij het begin van het schooljaar volledig open. Geen vier dagen per week, maar vijf. Al blijft het mogelijk om in regio’s met veel besmettingen dat lokaal terug te schroeven. “Wie kiezen maximaal voor onderwijs, voor onze kinderen.”

De kogel is door de kerk. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zat vrijdag samen met de onderwijskoepels en -vakbonden over de opstart van het schooljaar. De discussie ging vooral over het middelbaar. Voor het kleuter- en lager onderwijs was in juni al beslist dat die sowieso volledig opengingen. In het middelbaar zou gewerkt worden met kleurcodes. Bij code geel konden de secundaire scholen vier dagen per week open, bij codes oranje en rood werd dat een week wel, een week geen les op school.

De verwachting was dat de onderhandelingen enkele dagen zouden duren. De afgelopen dagen was het debat over de opening van het middelbaar volop losgebarsten. Duidelijk was dat de vakbonden vooral aandrongen op een snelle beslissing, omdat scholen op twee weken voor de start van het schooljaar duidelijkheid nodig hebben. De bonden pleitten voor voorzichtigheid en neigden meer naar code oranje. De onderwijskoepels en ook heel wat experten pleitten daarentegen voor een maximale opening van de scholen om op die manier nog verdere leerachterstand te vermijden.

Een visie die minister Weyts ook genegen is. Hij legde vrijdag zelf een plan op tafel om de scholen maximaal te openen en kreeg uiteindelijk ook het akkoord van alle aanwezigen. Het volledige onderwijs start op in code geel, dus niet alleen het kleuter- en lager, maar ook het middelbaar en het buitengewoon-, deeltijds - en volwassenenonderwijs.

Code geel wordt wel strenger op vlak van mondmaskerplicht, wat concreet inhoudt dat alle kinderen boven de 12 jaar een masker op moeten hebben in de klas. Op de speelplaats en bij sportactiviteiten hoeft dat niet. Ook uitstapjes buiten de school kunnen bij code geel niet. Maar de schoolvrije dag op woensdag valt dan weer weg. Daar woog de epidemiologische impact onvoldoende op tegen de organisatorische neveneffecten.  Voor de eerste graad van het secundair wordt code oranje ook aangepast. De leerlingen van het eerste en tweede middelbaar kunnen ook in oranje vijf dagen naar school.

Al kunnen er wel lokale verschillen zijn. In gemeenten waar de situatie acuut is, kan worden geschakeld naar code oranje. Dat betekent voor de tweede en derde graad week om week les. De beslissing ligt bij de burgemeester, die op basis van informatie van de expertengroep Celeval en in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid de situatie bekijkt. Minister Weyts wil naar eigen zeggen zorgen voor enige harmonisatie. “We moeten er voor zorgen dat we geen lappendeken krijgen aan beslissingen en dat de ene gemeente niet proportioneel zwaarder reageert dan een andere”, zei hij in het VRT-journaal. Daarom moeten de burgemeesters hun beslissing eerst voorleggen aan hem.

De beslissing om het middelbaar code geel te geven, geldt uiteraard enkel voor de opstart van het schooljaar. Als de epidemiologische situatie weer aanzienlijk slechter wordt, kunnen de kleurcodes in de loop van het jaar uiteraard nog aangepast worden.

Het is sowieso de bedoeling dat alle leerlingen de eerste week van het nieuwe schooljaar op school kunnen doorbrengen, ook in de tweede en derde graad. In geval van een plaatselijke code oranje worden kwetsbare leerlingen uit de tweede en derde graad uitgenodigd. Volgens minister Weyts is de kans groot dat scholen in Antwerpen en Brussel de tweede week van het schooljaar al weer code oranje krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234