Donderdag 08/06/2023

Oost-Vlaamse gouverneur

Ook na afhaken van Van Cauter zit benoeming Oost-Vlaams gouverneur nog muurvast

Minister-president Geert Bourgeois wijst erop dat Didier Tollenaere, de waar­nemend gouverneur, voor continuïteit kan zorgen.  Beeld BELGA
Minister-president Geert Bourgeois wijst erop dat Didier Tollenaere, de waar­nemend gouverneur, voor continuïteit kan zorgen.Beeld BELGA

Ook na het afhaken van Carina Van Cauter (Open Vld) komt er voorlopig geen schot in de benoeming van een nieuwe gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil nu eerst de gemoederen laten bedaren.

Dieter Bauwens en Roel Wauters

Wie wordt de opvolger van Jan Briers? Die vraag vormt het voorwerp van verhitte discussies, en het ziet er niet naar uit dat die die snel beslecht zullen worden.

Dinsdagavond trok Carina Van Cauter (Open Vld) zich terug als kandidaat-gouverneur, nadat uit gelekte documenten bleek dat ze bij een onafhankelijke beoordeling slechter scoorde dan Wim Leerman, de kandidaat die door N-VA naar voren wordt geschoven.

Toch betekent dat geenszins dat de weg nu open ligt voor Leerman. De liberalen zijn niet te spreken over de benoemingsprocedure en blijven erbij dat die “kaduuk” is, in de woorden van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wijst de kritiek van de hand. De procedure is volledig “volgens het boekje” verlopen, stelde hij tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. Ze stilleggen kan enkel als de Vlaamse regering vaststelt dat geen enkele kandidaat geschikt zou zijn. En dat is volgens Bourgeois niet het geval.

‘Onaanvaardbaar’

Coalitiepartner Open Vld bleef in het parlement opvallend stil. Opvallend, gezien de forse uitspraken die onder meer voorzitter Rutten de afgelopen dagen deed. “Als Carina Van Cauter het niet wordt, dan niemand”, zei ze eerder deze week.

Björn Rzoska, fractieleider bij Groen, spelde Open Vld de les. “Het is onvoorstelbaar dat jullie buiten toeteren langs alle kanten, maar dat jullie hier, waar het debat gevoerd moet worden, onder de banken kruipen. Dit parlement verdient beter.”

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. “Ik hoop dat na alle heisa en discussie de gemoederen kunnen bedaren en dat we hier uit kunnen geraken”, zei Bourgeois. Wel wees hij erop dat Oost-Vlaanderen met Didier Tollenaere, de voormalige adjunct van Briers, een waarnemend gouverneur heeft die voor “continuïteit van bestuur” kan zorgen.

Het ziet ernaar uit dat Tollenaere nog even mag blijven zitten. Ook na het debat bleven de liberalen erbij dat er van alles mis is met de benoemingsprocedure. Ze verwijzen daarbij naar een interview dat Leerman heeft gegeven aan TV Oost.

Hij stelt daar aan dat hij de dag voor dat de beslissing moest vallen op de hoogte was gebracht door de bevoegde minister, Liesbeth Homans (N-VA). “Ze heeft mij gebeld met de mededeling dat ze mij ging voordragen”, vertelt hij. “En ze vroeg uiteraard of ik dat zou aanvaarden, waar ik positief op geantwoord heb.”

“Onaanvaardbaar dat er gecommuniceerd werd voor de regering een beslissing heeft genomen”, argumenteert Open Vld. “Niets van aan”, reageert Homans. Ze wijst erop dat alle procedures al waren doorlopen en dat de beslissing over de nieuwe gouverneur officieel geagendeerd was op de ministerraad. “Het is dan toch ook logisch dat ik de kandidaat met de beste score vraag of hij nog steeds ter beschikking staat?”

Postjes

Homans houdt vast aan Leerman als nieuwe gouverneur. “Hij moet toch niet het slachtoffer worden van dit rondje slecht politiek theater? Open Vld was vragende partij voor een onafhankelijke procedure. Dan moeten ze nu niet terugkrabbelen.”

Dat Bourgeois even wat ademruimte creëert, vindt ze begrijpelijk. Maar de beslissing op de lange baan schuiven, is niet aan de orde. Hier en daar werd geopperd om een nieuwe benoeming uit te stellen tot na de verkiezingen van mei 2019. Begin 2020 gaat de gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte (sp.a), immers met pensioen. Zo zou er alsnog een compromis gesloten kunnen worden.

“Geen sprake van”, zegt Homans. “We gaan dit niet koppelen aan andere postjes. Bovendien kunnen we die kandidaten toch niet eindeloos laten wachten? Als de redelijke termijn overschreden wordt, kunnen ze ook verhaal gaan halen bij de Raad van State. Leerman was de beste kandidaat, punt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234