Zondag 04/12/2022

ReactiesPensioenakkoord

Ook meerderheidspartijen niet gelukkig met pensioenakkoord: van ‘ontgoocheld’ tot ‘de weg is nog lang’

De partijvoorzitters Conner Rousseau (Vooruit), Sammy Mahdi (cd&v), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR). Beeld Belga/Photo News
De partijvoorzitters Conner Rousseau (Vooruit), Sammy Mahdi (cd&v), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld Belga/Photo News

Na lang onderhandelen heeft de federale regering-De Croo vannacht dan toch een pensioenakkoord gesloten. Zoals verwacht gaat het wel om een ‘light' akkoord, waar verschillende angels uitgehaald zijn en doorgeschoven worden. Verschillende partijen, ook uit de meerderheid, reageren daarom ontgoocheld en klagen dat er veel meer in had gezeten.

Redactie

Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen verdwenen van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.

Vooruit: ‘Geen grote hervorming’

Het pensioenakkoord van de federale regering is geen grote hervorming. Dat zegt Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit. “Mijn generatie maakt zich zorgen om hun pensioen later. Om dat veilig te stellen, moeten we echt durven hervormen. Zowel fiscaal als op pensioenen. En dat is niet het geval. Ik ben ontgoocheld.”

Volgens Rousseau moet werken meer lonen. “Ook in onze pensioenen. Daarom hebben we met Vooruit hard gestreden om de pensioenen te verhogen. Het minimumpensioen wordt meer dan 1500 euro netto. Wie langer werkt , krijgt meer pensioen.” De regering voert wel de pensioenbonus opnieuw in. “Nadat de vorige rechtse regering dit afschafte. En er komt beterschap voor vrouwen die gezin en werk combineerden. Dit akkoord is een verbetering voor meer loon naar werk.”

Maar toch verdienen de werkende mensen volgens Rousseau beter. “Met Vooruit zullen we blijven strijden voor een grote hervorming. Een hervorming die niet meer kijkt naar een pensioenleeftijd, maar wel naar de jaren op de teller. Vooruit wil dat mensen die op hun 18 beginnen werken op hun 60 kunnen stoppen. Maar dat mensen ook effectief gewerkt hebben als ze vroeger op pensioen willen.”

cd&v: ‘De weg is nog lang’

Het pensioenakkoord is slechts “een eerste stap”. “De weg is nog lang”, zo reageert ook cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. “Grote pensioenhervorming blijft uit, heel wat absurde voorstellen die werk allesbehalve valoriseren gelukkig ook”, zo tweet Mahdi. Net als andere stemmen binnen de coalitiepartijen laat de CD&V-voorzitter verstaan dat hij op zijn honger blijft zitten. “Wanneer je dagen en nachten nodig hebt om sommigen te overtuigen dat 20 jaar werken een absolute minimumvoorwaarde is, weet je genoeg.”

Ook vicepremier Vincent Van Peteghem liet in ‘De Ochtend’ verstaan dat er op termijn veel meer nodig is om het pensioensysteem betaalbaar te houden. “Dit kan zeker en vast geen eindpunt zijn. We zullen de komende periode ook op dit vlak nog beslissingen moeten nemen”, zei de minister van Financiën.

Van Peteghem, die vanmorgen ook een blauwdruk van een fiscale hervorming presenteerde, hoopt dat de Vivaldi-coalitie ondanks de moeizame onderhandelingen van de voorbije weken toch nog stappen kan zetten. “Laat ons hopen dat we daar niet mee wachten tot de volgende regering en zelf verantwoordelijkheid nemen om zaken te veranderen.”

Open Vld: ‘Werk is niet af’

Net als cd&v erkent ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert dat er meer stappen nodig zijn voor de houdbaarheid van het pensioensysteem. “Het werk is niet af”, zo stelt hij.

Lachaert toont zich wel tevreden dat de werkvoorwaarde voor toegang tot het minimumpensioen wordt opgetrokken naar 20 jaar. “Dit is een grote vooruitgang. Dat wou niet iedereen maar komt er wel”, tweet de voorzitter van de Vlaamse liberalen. Ook partijgenote en staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker zette dat in de verf. “De voorwaarde van effectieve tewerkstelling is een stap in de juiste richting. We maken komaf met systeemfout dat je zonder dag te werken ook minimumpensioen kon ontvangen.”

Groen ‘beperkt tevreden’

“Dit akkoord is niet het eindpunt van de pensioenhervorming, maar een redelijke eerste stap.” Zo omschrijft covoorzitter Jeremie Vaneeckhout van regeringspartij Groen het pensioenakkoord. “Onder de vorige regering was er geen sprake van een hervorming met een sociale stempel. Nu zetten we wel stappen. Dit akkoord houdt rekening met mensen die een deeltijdse job hadden en gunt zo ook veel vrouwen een leefbaar minimumpensioen”, stelt Vaneeckhout.

Volgens Vaneeckhout dreigden vooral vrouwen het gelag te betalen indien de toegang tot het minimumpensioen fors beperkt zou worden. Voor Groen moesten periodes als moederschapsrust, borstvoedingsverlof en palliatief verlof meetellen voor de opbouw van pensioenrechten. “Dankzij Petra De Sutter (vicepremier, red.) leidt de deal van vannacht niet tot een vrouwelijk pensioenkerkhof en daar ben ik blij om”, aldus de covoorzitter, die in een volgende fase van de pensioenhervorming ook het voorstel van de pensioensplit verder wil laten onderzoeken.

N-VA: ‘Symbolisch non-akkoord’

Als zelfs de meerderheidspartijen niet echt tevreden zijn, mag het niet verbazen dat het akkoord helemaal geen genade vindt bij de oppositie. N-VA is dan ook geenszins onder de indruk van het pensioenakkoord. “De regering-De Croo besliste vannacht om geen pensioenhervorming door te voeren, maar een symbolisch non-akkoord”, zo reageert Kamerfractieleider Peter De Roover.

“Wat onze toekomstige generaties nodig hebben, is een robuust toekomstplan. Wat ze krijgen is een kibbelende regering die na weken marathonvergaderen het woord ‘akkoord’ aflevert”, zo luidt de eerste reactie van N-VA. “De vergrijzingsfactuur zal een loodzware hypotheek leggen op ons beleid van morgen, maar de Vivaldi-regering blijkt onmachtig dat fundamentele probleem aan te pakken”, concludeert De Roover.

Vlaams Belang: ‘Ze geloven er zelf niet in’

Vlaams Belang vindt het “mini-pensioencompromis een symptoom voor Vivaldi”. “Men doet alsof men oplossingen vindt, maar ze geloven er zelf niet in. Ze schuiven de pensioenfactuur voor zich uit door een gebrek aan samenhang, gebrek aan visie en gebrek aan leiderschap”, reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken.

Van Grieken wijst erop dat de voorwaarde voor toegang tot het minimumpensioen wordt vastgelegd op 20 jaar werken, maar dat die maatregel pas geldig is voor wie de leeftijd van 53 jaar heeft bereikt in 2024. “Een grondige hervorming om te geven wat de Vlaming verdient, blijft dus uit”, concludeert Van Grieken, die vaststelt dat “deze regering helemaal niets doet aan de intrinsieke onduurzaamheid en onbetaalbaarheid van het Belgisch stelsel”.

Ook de pensioenbonus ligt volgens Van Grieken nog niet vast. “Er is een akkoordje dat het zou gaan om een extra netto pensioen van 300 à 500 euro per gewerkt jaar, maar daar moeten ze nog verder over onderhandelen. Bovendien moet deze maatregel nog berekend worden zodat ook daar in het najaar nog veel ruzie over gemaakt zal worden. De Vlaming wordt als een citroen uitgeperst, maar krijgt enkel gelanterfanter door de regering en een oneerlijk pensioen terug”, concludeert de partijvoorzitter.

MR: ‘Niet ver genoeg’

Ook voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat de hervorming zeker niet ver genoeg als we de financiering van ons model willen verzekeren, maar is ze een belangrijke stap in de goede richting met een betere beloning van geleverde inspanningen. Hij doelt daarmee op de 20 jaar effectief werk om toegang te krijgen tot het minimumpensioen.

PS wel tevreden: ‘Rode lijnen’ niet overschreden

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) reageert in tegenstelling tot de Vlaamse partijen en de MR verheugd op het akkoord. Volgens haar stemt het overeen met de “rode lijnen” die de PS de voorbije weken heeft verdedigd. Zo drongen de Franstalige socialisten aan op voldoende overgangsperioden rond de toepassing van de voorwaarde van 5.000 dagen effectieve tewerkstelling (strikt criterium) en 3.120 dagen (zacht criterium) voor de toegang tot het minimumpensioen.

Deze perioden moeten de werknemers voldoende voorspelbaarheid bieden. Het feit dat er wordt gerekend in dagen in plaats van jaren van effectief werk gedurende de hele loopbaan, biedt ze meer flexibiliteit om om te gaan met de nieuwe regels, legt de minister uit.

Geen enkele werknemer die op 1 januari 2024 ouder is dan 60 jaar hoeft volgens minister Lalieux dus aan deze effectieve arbeidsvoorwaarde te voldoen om toegang te krijgen tot het minimumpensioen. Het aantal effectieve werkdagen voor toegang tot het minimumpensioen zal dan geleidelijk toenemen. De arbeidsvoorwaarde van 5.000 dagen (streng criterium) en 3.120 dagen (flexibel criterium) gaat dan alleen effectief gelden voor mensen die op 1 januari 2024 53 jaar of jonger zijn.

Ze benadrukt ook dat wie tijdens een loopbaan perioden van invaliditeit heeft meegemaakt, zijn voorwaarde voor toegang tot het minimumpensioen daardoor niet verminderd ziet. “We weten dat invaliditeit vaker voorkomt bij vrouwen. Wij beschermen hen zo tegen het risico van uitsluiting van het recht op het minimumpensioen. Ook zwangerschapsverlof, borstvoedingsverlof en palliatief zorgverlof worden als daadwerkelijke arbeid beschouwd.”

“Het akkoord stelt ons in staat om dankzij de pensioenbonus mensen op een positieve wijze aan de slag te houden. We corigeren nu ook bepaalde ongelijkheden en flagrante onrechtvaardigheden die bestaan bij vrouwen met een kortere loopbaan”, besluit minister Lalieux.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234