Maandag 21/10/2019

Pensioen

Ook federale verkozenen moeten nu tot hun 67ste werken

De Kamer van Volksvertegenwoordigers in het Federaal Parlement. Beeld Stefaan Temmerman

De partijen in het federaal parlement hebben een akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling voor parlementsleden. Binnenkort moeten zij, zoals iedereen, tot hun 67ste werken en hebben ze pas recht op een volledig pensioen na 45 jaar.

In 2014 trok de federale regering de pensioenleeftijd voor burgers op tot 67 jaar, maar de parlementairen glipten toen door de mazen van het net. De discussie over hun pensioenleeftijd sleepte ruim twee jaar aan. Vandaag raakten de partijen in het federaal parlement het dan toch eens over een nieuwe regeling. Het unanieme akkoord wordt volgende week officieel bekrachtigd.

Vanaf 2030 komt de pensioenleeftijd voor federale verkozenen op 67 jaar te liggen. Ze moeten 45 jaar hebben gewerkt om een volledig pensioen te krijgen, tegenover 36 jaar nu. Daarmee is de regeling gelijkaardig aan die van het Vlaams Parlement. Dat voerde in mei al een eigen pensioenregeling in omdat de discussie met de andere parlementen te lang bleef aanslepen.

Addertje onder het gras

In de federale regeling zit er wel een addertje onder het gras. Mensen die in 2014 al acht jaar parlementslid waren, mogen er immers toch al vroeger de brui aan geven. Die uitzondering is volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover van toepassing op acht parlementsleden. “Wat zij voor 2014 hebben opgebouwd, kunnen ze vanaf hun 60ste opnemen”, zegt De Roover.

De uitzondering is het resultaat van een politiek compromis. Daarin zijn er ook een aantal algemene overgangsmaatregelen opgenomen. Zo komt de pensioenleeftijd niet meteen op 67 te liggen, maar schuift die leeftijdsgrens geleidelijk op.  Vanaf 2019 is de pensioenleeftijd 65 jaar. In 2025 schuift die op naar 66 jaar, in 2030 naar 67 jaar.

De Roover is tevreden dat er eindelijk een consensus werd gevonden. “Deze discussie heeft veel voeten in de aarde gehad. Nog langer dralen zou de geloofwaardigheid van de politiek alleen maar verder ondermijnd hebben", klinkt het. Dat het dossier voor het zomerreces afgerond is, is volgens De Roover een goede zaak. "Al had dat ook wel wat vroeger gemogen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234