Zaterdag 16/01/2021

Politiek

Ontmoeting Lachaert en De Wever: paars-geel hangt aan zijden draadje

Egbert Lachaert (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA)Beeld PhotoNews/EPA

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) heeft vandaag Bart De Wever (N-VA) ontvangen. Tijdens hun vergadering is weinig vooruitgang geboekt, wordt aan De Morgen gemeld. Paars-geel hangt aan een zijden draadje. ‘Niets is dood, maar het wordt steeds minder waarschijnlijk.’

Sinds dinsdag is het aan Lachaert - de zeventiende opdrachthouder sinds de verkiezingen in 2019 - om een regering te vormen. Koning Filip heeft hem tot vrijdag 28 augustus gegeven om een doorbraak te forceren. Voorlopig houdt de liberaal zijn opties open: zowel de reanimatie van paars-geel als een nieuwe poging om een Vivaldi-coalitie te vormen. Maar in de praktijk lijkt paars-geel stilaan dood en begraven. Open Vld weigert om zich, zonder zusterpartij MR, aan te sluiten bij de ‘bubbel van vijf’ (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) rond paars-geel.

Een vergadering tussen Lachaert en De Wever vandaag heeft de bestaande tegenstellingen alleen maar bevestigd, melden meerdere bronnen aan De MorgenDe relaties tussen Open Vld en N-VA zijn sterk achteruit gegaan de voorbije weken, na de mislukte poging van De Wever en Magnette om Lachaert los te weken van Georges-Louis Bouchez (MR). Volgens De Wever is die niet te vertrouwen. “Het was een lastige vergadering. De sfeer was ijzig”, luidt het. “Er is geen vooruitgang geboekt. Niets is dood, maar het wordt altijd minder waarschijnlijk.”

Kiezen

De Wever wil dat Lachaert nu snel kiest: geeft hij paars-geel nog een kans of gaat hij voor Vivaldi - een coalitie met socialisten, groenen, liberalen en christendemocraten? De Wever heeft alvast zes eisen op tafel gelegd: een lastenverlaging, een verhoging van de minimumpensioenen, een uitstel van de kernuitstap, een deal over ethische kwesties binnen het regeerakkoord, een arbeidsmarkthervorming en last but not least een traject naar een confederale hervorming. Als aan deze eisen voldaan wordt, is N-VA bereid om over een regering te spreken met Lachaert.

Dit pakket lijkt moeilijk behapbaar voor Open Vld. De partij volgt de confederale logica van N-VA niet. De liberalen vragen ook een vrije stemming over ethische kwesties in de Kamer.

Lachaert zet morgen zijn gespreksronde verder. Hij ziet dan Groen-voorzitter Meyrem Almaci voor een ‘inhoudelijke werkvergadering’. De bedoeling is om daar een eerste keer af te tasten hoe de paars-groene kaarten liggen. De voorbije maanden hebben de liberalen weinig contact gehad met de groene partijen Groen en Ecolo. Vrijdag moet duidelijk worden of er een basis is om op verder te werken. Nu al staat vast dat Lachaert stevige toegevingen zal vragen op de sociaal-economische thema’s, om zijn partij in te kunnen dekken tegen N-VA en Vlaams Belang.

De vraag blijft ook hoe de andere partijen uit de ‘bubbel van vijf’ omgaan met paars-groen. Nu PS haar kans op een Vivaldi-coalitie ruikt, is paars-geel in haar ogen niet meer aantrekkelijk. Bij zusterpartij sp.a zeggen ze alvast bereid te zijn om ook over Vivaldi te onderhandelen. Maar zelf de doodsteek geven aan paars-geel, willen ze niet. CD&V vindt dat de eisen van N-VA ernstig bekeken moeten worden door Lachaert. De partij heeft tot nu toe vastgehouden aan N-VA. Dat de Vlaams-nationalisten ethische beslissingen - zoals over abortus - willen opnemen in het regeerakkoord, zal de christendemocraten alleszins als muziek in de oren klinken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234