Maandag 21/10/2019

Politiek

Onenigheid over voorzitterschap Charles Michel wordt weerlegd door MR-toppers zelf

Premier Charles Michel. Beeld REUTERS

Het rommelt bij de Franstalige liberalen, omdat premier Charles Michel van plan zou zijn tot in december aan te blijven als partijvoorzitter. Dat schrijft Le Soir. In een persbericht van MR wordt nochtans benadrukt dat er eenheid en sereniteit in heerst in de partij. 

Charles Michel werd enkele weken geleden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders genomineerd als de volgende voorzitter van de Europese Raad. Op 1 december begint zijn mandaat. Daarom vindt een groep van zes anonieme ministers, oud-ministers en parlementairen van de MR dat het beter zou zijn als Charles Michel vanaf september zijn mandaat als partijvoorzitter afstaat.

“Charles Michel geeft signalen waaruit we begrijpen dat hij tot 1 december wil blijven. Voor ons moet hij voor die datum vertrekken”, zegt een van hen in Le Soir. “De interne campagne binnen de MR moet vanaf september gelanceerd worden en de nieuwe voorzitter moet zijn functie ten laatste de tweede dinsdag van oktober kunnen opnemen”, klinkt het. “Een afscheidnemende voorzitter hoort niet de positie van de MR in Wallonië voor de komende vijf jaar te bepalen, en het zou niet gezond zijn als een laattijdig benoemde voorzitter zich in de strijd om de federale regeringsvorming moet werpen.”

Het zestal roept daarnaast op om de partij grondig te hervormen en de clanoorlog - tussen aanhangers van Michel en die van vicepremier Didier Reynders - te stoppen. “Zij die vertrekken of op het punt staan te vertrekken moeten hun greep op de partij lossen. Het zijn zij die niet vertrekken die de beweging moeten organiseren voor de komende vijf jaar.”

Persbericht MR

In een gezamenlijk persbericht reageren 45 MR-toppers op de uitspraak van het zestal in Le Soir. “We betreuren en veroordelen de anonieme uitlatingen die indruisen tegen de liberale waarden van vrijheid en verantwoordelijkheid”, staat in het bericht. Zi-e benadrukken dat er ‘eenheid en sereniteit' heerst in de partij en dat ze vertrouwen hebben in Charles Michel. Het gezamenlijke persbericht is ondertekend door onder meer Olivier Chastel, Daniel Bacquelaine, Didier Reynders, Marie Christine Marghem en Sophie Wilmès.

Volgens de ondertekenaars zal de partij intern een kalender vastleggen die rekening zal houden met de verschillende formaties, maar ook met het mandaat dat Michel vanaf 1 december zal opnemen als voorzitter van de Europese Raad. Bedoeling is dat er ten laatste op 1 december een nieuwe voorzitter op post is. “We herhalen uiteraard onze volledige steun en vertrouwen in Charles Michel en vragen hem om zijn missie als partijvoorzitter voort te zetten tot de benoeming van een opvolger”, klinkt het nog. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234