Donderdag 17/06/2021

Verenigde StatenPresidentsverkiezingen

Nog vijf maanden tot presidentsverkiezingen: Biden vergroot voorsprong op Trump in de peilingen

Joe Biden neemt het op 3 november op tegen Donald Trump. Beeld AP
Joe Biden neemt het op 3 november op tegen Donald Trump.Beeld AP

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden ligt in een peiling van The Washington Post en ABC News momenteel tien procentpunt voor op huidig president Donald Trump. Ook andere peilingen tonen een voorsprong voor Biden. Met nog vijf maanden voor de presidentsverkiezingen belooft het razend spannend te worden in november.

Uit de laatste nationale peiling, afgenomen door ABC News en The Washington Post, blijkt dat Biden 53 procent haalt, en Trump 43 procent. Een peiling midden mei van Fox News gaf Biden 48 procent tegenover 40 voor Trump. Bij The Economist en YouGov werd dat vorige week 45 tegenover 42. Gemiddeld ligt Biden nu 5,9 procentpunt voor op Trump, berekende de gespecialiseerde website RealClearPolitics.

Trump noemde de peiling van The Washington Post en ABC News meteen “zwaar Democratisch gezind”.

Op weg naar 270 kiesmannen

Uiteraard zijn peilingen maar wat ze zijn, en is voorzichtigheid geboden. Ook in 2016 lag Hillary Clinton steevast op kop in de polls, en won Trump toch. Bovendien vinden verkiezingen in de Verenigde Staten per staat plaats volgens een getrapt systeem van kiesmannen, en niet rechtstreeks.

RealClearPolitics geeft momenteel 183 kiesmannen aan Biden, en 125 die waarschijnlijk naar Trump gaan. De grote meerderheid, 230, is op dit moment niet te voorspellen. Bij 270towin.com is de stand momenteel 232 voor Biden en 204 voor Trump, met 102 ‘toss-ups’. Wie 270 kiesmannen wint, wordt president. Vooral enkele swingstates zoals Pennsylvania, Florida, Michigan, Minnesota, Wisconsin en New Hampshire zullen daarbij van van belang zijn.

(Lees verder onder de kaart)

Zenuwachtig

Er kan ook nog bijzonder veel gebeuren in de vijf maanden die nog resten tot aan de verkiezingen op 3 november, de campagne moet tenslotte nog beginnen. Toch lijkt de combinatie van de coronacrisis, de economische impact ervan en nu nog de sociale onrust Trump wel al zenuwachtig te maken.

Hillary Clinton had in de peilingen rond deze tijd vier jaar geleden lang niet zo’n grote voorsprong in de peilingen als Biden nu heeft. Biden laat zich in tegenstelling tot Trump enkel met een mondmasker fotograferen en schenkt meer aandacht aan de gezondheidsaspecten van de coronacrisis, en sprak gisteren met enkele demonstranten in zijn thuisstaat Delaware. “Leiders luisteren”, was de expliciete boodschap van de Democraat.

(Lees verder onder de foto)

Joe Biden gisteren op een bijeenkomst met Afro-Amerikaanse leiders in een kerk in Wilmington, Delaware. Beeld REUTERS
Joe Biden gisteren op een bijeenkomst met Afro-Amerikaanse leiders in een kerk in Wilmington, Delaware.Beeld REUTERS

“De retoriek van het Witte Huis maakt de zaken alleen maar erger”

Trump daarentegen veegde verschillende gouverneurs gisteren tijdens een teleconferentie de mantel uit dat ze niet hard genoeg optreden tegen de onlusten en protesten in hun staat. “Je moet mensen arresteren en hen berechten met lange gevangenisstraffen”, klonk het. Op die manier maande hij zijn gouverneurs aan om zich “dominanter” op te stellen jegens de demonstranten of “terroristen”, zoals hij ze zelf noemde. “Als je niet domineert, verspil je je tijd, zullen ze je overrompelen en zien jullie eruit als een stelletje idioten. En het heeft alleen kans op succes als je zwak bent. De meesten van jullie zijn ook zwak.”

Niet alleen Democratische, maar ook Republikeinse gouverneurs, lijken het stilaan gehad te hebben met de manier waarop Trump hen continu aanvalt. Na de aanpak van de coronacrisis, waarbij Trump veel sneller de Amerikaanse economie wilde heropenen dan een aantal gouverneurs van zwaar getroffen staten wilde, komt daar nu nog de kritiek op de protesten bij.

De Democratische gouverneur van Illinois, J.B. Pritzker, ging actief tegen de president in het verweer. Volgens hem gooien Trumps verklaringen enkel olie op het vuur: “De retoriek van het Witte Huis maakt de zaken alleen maar erger. De nationale leiders moeten oproepen tot kalmte.” Trump repliceerde daarop dat hij Pritzkers “retoriek ook maar niets" vond.

Republikeins gouverneur Charlie Baker van Massachusetts noemde het eerder op de dag al jammer dat Trump enkel een harde toon aanslaat. “Net zoals de vorige week, toen het land troost en leiderschap nodig had, is het nergens te vinden”, aldus Baker. “In de plaats krijgen we bitterheid, strijdlust en zelfbelang.”

(Lees verder onder de foto)

Een demonstratie aan het Witte Huis werd gisteren met harde hand ontruimd zodat Trump foto's kon laten nemen aan de kerk tegenover zijn ambtswoning. Beeld AFP
Een demonstratie aan het Witte Huis werd gisteren met harde hand ontruimd zodat Trump foto's kon laten nemen aan de kerk tegenover zijn ambtswoning.Beeld AFP

“Hij gebruikt het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk”

Ook Biden haalde fel uit naar Trump omdat hij gisteren een harde aanpak van de relschoppers aankondigde. Biden had vooral kritiek op Trumps wandeling naar een nabijgelegen kerk voor een ‘fotomoment’. Kort daarvoor dreef de politie in Washington vreedzame demonstranten uiteen.

“Hij gebruikt het Amerikaanse leger tegen het Amerikaanse volk. Hij liet traangas en rubberen kogels afvuren op vreedzame demonstranten. Voor een foto”, zei Biden op Twitter over zijn rivaal Trump. “Voor onze kinderen, voor de ziel van ons land, moeten we hem verslaan. Maar ik meen het als ik zeg dat we dit alleen samen kunnen doen.”

(Lees verder onder de tweet)

Joe Biden kan dinsdag nominatie officieel binnenhalen

Vandaag vinden in zeven staten, waaronder sleutelstaat Pennsylvania, en in hoofdstad Washington DC nog (uitgestelde) voorverkiezingen plaats bij de Democraten. Hoewel Joe Biden nog de enige overgebleven kandidaat is, is hij officieel nog niet zeker van de nominatie. Biden heeft momenteel 1.548 afgevaardigden achter zijn naam staan, en moet aan 1.991 geraken voor de nationale partijconventie om daar in de zomer genomineerd te worden.

Belangrijkste tegenkandidaat Bernie Sanders, die zijn campagne heeft opgeschort, weet dat hij geen kans meer maakt, maar probeert met extra stemmen toch nog zo veel mogelijk invloed te verwerven om zijn standpunten in het partijprogramma te krijgen op de conventie. Sanders verzamelde al 1.007 kiesmannen tot nu toe.

Stemmen op afstand?

Door de coronapandemie hebben de verschillende staten extra ingezet op stemmen via mail, en de ervaringen daarmee zullen gelden als een bescheiden test voor eventuele algemene verkiezingen op 3 november per brief. De Democraten pleiten daarvoor omdat het door het virus beter is om niet te veel mensen op de been te brengen. Veel staten hebben echter zeer ingewikkelde systemen om per brief te kunnen stemmen, en om in november op grote schaal vanop afstand te stemmen moeten die systemen aangepast worden.

Trump verzet zich tegen een veralgemening van stemmingen per brief, omdat dat systeem volgens hem leidt tot fraude. Een tweet daarover werd door Twitter echter gefactcheckt, wat dan weer leidde tot een open oorlog tussen de president en het socialemediaplatform.

Ook is het op veel plaatsen, waaronder in Washington D.C. erg onrustig door de protesten na de dood van George Floyd. Het wordt dus ook uitkijken of de verkiezingen overal rustig kunnen verlopen. Want zelfs al zijn Trump en Biden allebei zo goed als zeker van hun nominatie, vinden er in de staten ook belangrijke voorverkiezingen plaats voor de Senaat, het Huis van Afgevaardigden, het gouverneurschap en de lokale besturen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234