Vrijdag 31/03/2023

Politiek

Ninove gaat hoofddoekenverbod voor loketfuncties invoeren

Dirk Vaderpoorten, Marc Torrekens, Alain Triest, Henri Evenepoel, Joost Arents, Tania De Jonge, Veerle Cosyns en Katie Coppens bij de voorstelling van hun bestuursakkoord.  Beeld BELGA
Dirk Vaderpoorten, Marc Torrekens, Alain Triest, Henri Evenepoel, Joost Arents, Tania De Jonge, Veerle Cosyns en Katie Coppens bij de voorstelling van hun bestuursakkoord.Beeld BELGA

Het nieuwe stadsbestuur van Ninove zet onder meer in op veiligheidsbeleid, integratie en inburgering. Die boodschap gaf burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) mee bij de voorstelling van het nieuwe bestuursakkoord voor de Denderstad. Ook opvallend is de “uiterlijke neutraliteit aan de loketten” die het bestuur wil. Ninove maakt zich intussen op voor de ‘Mars voor Democratie’ vanavond.

Redactie

Het nieuwe bestuur wil bovendien meer agenten en zal, net als Antwerpen en naar het voorbeeld van Rotterdam, “stadsmariniers” invoeren.

In Ninove dreigde de onbestuurbaarheid, nadat Guy D’haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, met 15 zetels er 2 te kort had voor een absolute meerderheid. Open Vld haalde 9 zetels en Samen 7 zetels. De huidige burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met N-VA en Samen, maar met de steun van Joost Arents heeft de nieuwe coalitie nu toch 17 van de 33 zetels. Arents werd daarvoor door de N-VA uit de partij gezet.

Veiligheidsbeleid

De woelige politieke periode is met het nieuwe bestuur dat er op de valreep kwam nog niet achter de rug. Vanavond staat immers de installatievergadering van de gemeenteraad op de agenda. Voor aanvang is er echter een ‘Mars voor Democratie’ en er is ook een tegenbetoging.

“Vooral het veiligheidsbeleid is een belangrijk speerpunt”, verwees De Jonge naar de verkiezingsuitslag en het resultaat van Forza Ninove. “We gaan zeker en vast inzetten op een verhoging van het politiekader, vooral bij de wijkwerking en de sociale cel.”

Ninove zal ook de buurtinformatienetwerken (BIN) uitbreiden en ook voor het cameranetwerk is een uitbreiding voorzien. “We gaan voor stadsmariniers zorgen die op een kordate manier de samenlevingsproblemen in de wijken ook onmiddellijk kunnen aanpakken op het terrein”, zei ze na afloop van de voorstelling. “En we gaan uiteraard ook werken met een beleid waarbij we vooral op sensibilisering, voor drugs, criminaliteit en dergelijke, gaan inzetten.”

Inburgering

Voor “meer blauw op straat” en een betere wijkwerking moeten er ook meer wijkagenten en extra gemeenschapswachten komen, die ook GAS-boetes moeten kunnen uitdelen. De politie moet ook body- en dashcams krijgen. Het bestuur wil ook extra mobiele camera’s tegen sluikstorten.

Het nieuwe bestuur wil ook meer inzetten op inburgering en integratie. Nieuwkomers in de stad moeten zich thuis voelen, maar ook een brug vormen met de oudere inwoners, klonk het. Zo is er de activering van nieuwkomers en de kennis van het Nederlands die centraal moet staan. Voorts vraagt de coalitie aan alle Ninovieters respect voor de democratische waarden, maar wil ze ook een actief beleid voeren tegen racisme en discriminatie.

Kinderarmoede aanpakken

Op sociaal vlak wil het bestuur een versterkt beleid voeren, bijvoorbeeld in de aanpak van kinderarmoede. Qua stadsontwikkeling moet de stad aangenaam en leefbaar blijven, met meer groen. Op het wenslijstje staat ook een autoluw centrum en een meer duurzame mobiliteit.

Het nieuwe stadsbestuur wil nu werk maken van een “strategisch pact” voor Ninove, in samenwerking met het middenveld, de burgers en oppositie. Met dat pact voor een toekomstvisie op de lange termijn wil de stad meer middelen bekomen van de hogere overheden. “We willen absoluut een investeringsbestuur worden”, besloot De Jonghe. Dat bestuur moet de maatschappelijke problemen aanpakken, maar ook een beleid voeren waarbij “een kordate aanpak en verbinden samengaan”. De nu voorgestelde “startnota” van het bestuursakkoord moet de komende periode ook nog leiden tot een volledige beleidsnota van de coalitiepartners.

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) en haar ploeg stelden vandaag het nieuwe bestuursakkoord voor Ninove voor. Beeld BELGA
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) en haar ploeg stelden vandaag het nieuwe bestuursakkoord voor Ninove voor.Beeld BELGA

Open Vld is naast de burgemeester goed voor drie schepenen, zo bleek achteraf. Samen heeft er twee en levert ook de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD). Arents wordt na drie jaar afgelost door een andere N-VA-dissident.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234