Woensdag 19/06/2019

Franstalige politiek

Nieuwe Waalse regering zet meteen mes in provincies

De nieuwe Waalse regering wil snoeien in het aantal structuren en mandaten. Daar hoort ook de afslanking van de provincies bij. MR en cdH willen die provincies zelfs helemaal afschaffen, al hebben ze daar de steun van de PS voor nodig.

MR-voorzitter Olivier Chastel en cdH-voorzitter Benoit Lutgen stellen het Waals regeerakkoord voor. Beeld BELGA

Efficiëntie. Alles wat de Waalse regering onderneemt, moet in het kader staan van efficiëntie. Het woord viel dan ook tientallen keren tijdens de voorstelling van het Waalse regeerakkoord. "Elke euro die wordt uitgegeven, moet efficiënt zijn en in het voordeel van Wallonië", zei MR-voorzitter Olivier Chastel.

En dus zal het beleid de komende twee jaar vooral rond 'rationalisering' draaien. Of, anders gezegd: besparingen. Om dat doel te verwezenlijken wordt in de eerste plaats naar de structuren gekeken. Zo zal de nieuwe Waalse regering een twintigtal overheidsinstellingen afschaffen, en minstens 200 bestuursmandaten schrappen. De 5 regionale afdelingen van de Waalse vervoersmaatschappij TEC smelten samen tot één bedrijf. Ook de ministers moeten besparen: zij zullen 10 procent van hun loon inleveren, en hun kabinetskosten met 10% moeten terugschroeven.

Dat zijn allemaal maatregelen die in de context van politieke vernieuwing gezien kunnen worden. Daarbij raken MR en cdH ook aan een heilig huisje: de provincies. Beide partijen willen het provinciale niveau uitkleden en gaan bekijken welke provinciale bevoegdheden kunnen worden overgedragen naar de regio's of de gemeenten. Zo zou de Duitstalige gemeenschap bevoegd worden voor het energiebeleid.

Quid PS?

Die overheveling van bevoegdheden kan met een gewone meerderheid in het parlement. Maar MR en cdH willen graag een stap verdergaan en ook de deputaties en provinciale verkiezingen afschaffen. De provincieraad zou vervangen worden door een vertegenwoordiging van de gemeenten. Daarvoor is echter een tweederde meerderheid nodig, en moeten ze de PS mee aan boord krijgen. Het is maar de vraag of de socialisten hun steun zullen willen verlenen aan dit plan. PS-voorzitter Elio Di Rupo brandde het regeerakkoord meteen af als "dun en vaag" en "zonder ambitie".

"De PS heeft het provinciale niveau altijd verdedigd", zegt Herwig Reynaert, professor Lokale Politiek aan de UGent. Als MR en cdH het echter verkopen als een maatregel om het aantal mandaten te verminderen, kan dat de PS, in het huidige politieke klimaat, flink onder druk zetten. Welke partij durft vandaag nog te verkondigen dat ze daar tegen is? "Misschien komt er wel een 'Vlaamse' oplossing", zegt Reynaert. In Vlaanderen wou N-VA de provincies volledig afschaffen, maar daar verzette CD&V zich tegen. Het compromis dat uit de bus kwam, is dat het aantal raadsleden en gedeputeerden verminderd wordt, en dat de provincies niet langer persoonsgebonden bevoegdheden zoals sport of cultuur mogen uitoefenen, maar wel nog grondgebonden bevoegdheden, zoals ruimtelijke ordening.

MR en cdH beseffen dat ze de hervorming van de provincies niet op een drafje kunnen doorvoeren. "We beginnen er deze legislatuur aan, maar dit is een werk van meerdere jaren", aldus de liberalen. 

Let wel, MR en cdH willen de provincies enkel op bestuurlijk vlak afschaffen. De geografische indeling van Wallonië blijft wat ze is. "Ik ben en blijf een Luxemburger", verduidelijkt cdH-voorzitter Benoit Lutgen lachend.

Welke ministers deze hervormingen op poten zullen moeten zetten, is nog niet duidelijk. Straks zitten Chastel en Lutgen nog samen om de ministerportefeuilles te verdelen. De namen worden morgen bekendgemaakt. CdH zou 3 ministerposten krijgen, MR 4, waaronder de minister-president. Voor die functie circuleren vooral de namen van huidig federaal minister Willy Borsus en Waals Parlementslid Jean-Luc Crucke. Welke partij de parlementsvoorzitter mag leveren, is nog voer voor discussie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden