Maandag 25/05/2020

MaatregelenCoronavirus

Nieuwe Vlaamse maatregelen: ondernemers met zwaar omzetverlies krijgen compensatie van 3.000 euro

De Vlaamse regering houdt vandaag een nieuwe persconferentie over steunmaatregelen in de coronacrisis.Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering heeft op een persconferentie nieuwe steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis voorgesteld. Zo komt er naast de al aangekondigde hinderpremie een eenmalige compensatie voor bedrijven die open blijven, maar een omzetverlies van minstens 60 procent kennen. 

“Wij voelen ons persoonlijk geraakt door het menselijk leed dat deze epidemie voortbrengt”, aldus  Vlaams minister-president Jambon bij het begin van de persconferentie. “De beelden gaan door merg en been. Wij voelen diep mee met de pijn van de nabestaanden van de overledenen. Niemand had hieraan gedacht, of kon dit voorzien.

“Dit is geen storm, maar een orkaan, en de aangerichte ravage zal enorm zijn”, zo voorspelde Jambon. “Maar de situatie dwingt ons tot realisme. De Vlaamse regering is bereid gigantische inspanningen te doen om de tsunami te doorstaan. We zullen de mensen en bedrijven helpen het hoofd boven water te houden en te overleven. Maar er is ook de nuchtere werkelijkheid dat de regering nooit elk tekort van elk bedrijf en elke Vlaming zal kunnen opvolgen. De overheid is niet in staat het totale verschil bij te passen.” 

Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld Photo News

“Maar als we alle zeilen bijzetten, zullen we niet ten onder gaan. Op een dag zullen we in rustiger water terechtkomen.”

Jambon somde bij het begin van de persconferentie de al genomen maatregelen nog eens op, zoals de hinderpremie voor bedrijven, de uitstel voor sommige betalingstermijnen, het overnemen van de energiefactuur voor wie in tijdelijke werkloosheid zit, de opvang op scholen, enzovoort.

Nieuwe maatregelen

“We gaan door op dat elan”, aldus Jambon. 

1. Premie voor ondernemingen

Zo komt er een eenmalige continueringspremie van 3.000 euro voor bedrijven die niet moesten sluiten van de overheid, maar wel hun omzet grondig zien teruglopen. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) vulde aan dat het gaat om omzetverliezen die groter zijn dan 60 procent. Het gaat bijvoorbeeld om verhuurbedrijven, cateraars en medische beroepen als kinesitherapeuten. Die omzet moet op verklaring van eer aangetoond worden in vergelijking met de omzet van het jaar ervoor, voor starters ten opzichte van het financieel plan. 

De premie geldt ook voor wie in bijberoep werkt en sociale bijdragen betaalt zoals iemand met een hoofdberoep. Wie die niet betaalt, gaat het om een premie van 1.500 euro bij een tewerkstelling van minder dan 80 procent.

2. Extra financiële regelingen voor bedrijven

Voor bedrijven komen er extra financiële regelingen zodat zij voldoende cash kunnen behouden en niet overkop gaan. Zo komen er achtergestelde leningen voor start-ups aan een lage rente.

De Vlaamse regering breidt de waarborgcapaciteit daarvoor uit tot 3 miljard euro. “We willen bedrijven ondersteunen om de moeilijke periode te overbruggen”, aldus minister van Werk Hilde Crevits.

3. Noodfonds

De sectoren cultuur, sport, media en jeugd krijgen een noodfonds van 200 miljoen euro, meldt Vlaams minister-president Jan Jambon. Later worden nog nieuwe maatregelen aangekondigd om deze sectoren te ondersteunen.

Wat het onderwijs betreft, blijft er kinderopvang tijdens de paasvakantie, en die opvang zal kosteloos zijn, aldus minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234