Maandag 21/10/2019

Asiel en migratie

Nederland wil vluchtelingen terugsturen naar buurlanden, Francken steunt het idee

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) Beeld BELGA

Nederland wil vluchtelingen liefst alleen nog maar asiel verlenen als ze via lucht- of zeehavens het land binnenkomen. Wie via België of Duitsland is gekomen, moet naar die landen terug. Onze staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het idee best genegen. Maar of het realistisch is?

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen, 80 à 90 procent, komt over land Nederland binnen – net als in België overigens. Ze zijn vaak via Italië of Griekenland in Europa gearriveerd, en zijn dan verder doorgereisd naar het noorden. Dat doorreizen wil de Nederlandse staatssecretaris Mark Harbers ontmoedigen, zo kondigt hij aan in de Volkskrant

Daarom stelt hij voor dat vluchtelingen die aantoonbaar via een buurland het grondgebied zijn binnengekomen, ook teruggebracht worden naar die landen. In het geval van Nederland zijn er maar twee mogelijkheden: België of Duitsland. Wij kunnen dan op onze beurt de vluchtelingen verder uitwijzen naar een van onze buurlanden en zo verder tot het 'echte' land van aankomst. In vaktermen heet dat het 'cascading back'-principe.

Eigenlijk gaat het om een doorgedreven toepassing van de Europese Dublin-afspraken. Die stellen dat een vluchteling asiel moet aanvragen en opgevangen worden in het land van aankomst. In Nederland zou dat in principe enkel kunnen gaan over mensen die via de lucht- of zeehavens zijn binnengekomen. 

Wie via land komt, moet teruggestuurd worden naar het land van aankomst in de EU. Maar heel vaak heeft die persoon daar geen asiel aangevraagd, waardoor hij in Nederland of België kan blijven. Daar willen onze noorderburen dus van af.

Grenscontroles invoeren 

Europa onderhandelt momenteel over een update van de Dublin-afspraken en wil tegen de zomer resultaat. In de marge van de laatste top van ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie lanceerde Nederland dit idee.

Onze staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is bereid het verder te onderzoeken. Heel wat bestemmingslanden, zoals Nederland, maar ook België, Duitsland of Oostenrijk, kampen met dezelfde problematiek. 

Tegelijk is hij zich bewust van de praktische en juridische bezwaren. Want hoe bewijs je dat iemand dan wel via Duitsland of België Nederland is binnengekomen? Om een echt sluitend antwoord daarop te hebben, moet je eigenlijk grenscontroles invoeren. "Dit voorstel is operationeel bijna onmogelijk uit te voeren", weet professor migratierecht Dirk Vanheule (UAntwerpen). 

Speelbal

De kwestie ligt ook politiek erg moeilijk. Als je binnen Europa een akkoord wil bereiken, moet je ook de Zuid- en Oost-Europese landen kunnen overtuigen. Italië en Griekenland kreunen nu al onder de opvang van de vele vluchtelingen. Wat als er nog een extra instroom komt?

Daarnaast hebben landen als Hongarije of Polen in het verleden weinig bereidheid getoond  andere lidstaten uit de nood te helpen. Gaan ze dat nu wel doen? "Dit voorstel lijkt me vooral een manier van Nederland om druk te zetten op de andere landen", zegt Vanheule. "Politiek haalbaar is het niet."

Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ziet meer fundamentele bezwaren. "De vluchteling dreigt via deze maatregel nog meer het slachtoffer te worden van een pingpongspel tussen lidstaten. Terwijl de Dublin-afspraken de bedoeling hadden om de mensen snel duidelijkheid te bieden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234