NieuwsPolitiek
Nederland op weg naar nieuwe regering: vier partijen bereiken coalitieakkoord
In Nederland zijn de leiders van de rechtsliberale VVD, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de sociaalchristelijke ChristenUnie het eens geworden over een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe regering. Dat melden de informateurs na opnieuw urenlang overleg
Het gaat om de langste regeringsvorming ooit in Nederland. Het is ruim 38 weken geleden dat er verkiezingen waren voor de Tweede Kamer, het “lagerhuis” van het Nederlandse parlement.
De fracties van de vier beoogde coalitiepartijen zullen zich dinsdag uitspreken over het akkoord. Daarna zullen de partijleiders vermoedelijk weer bijeenkomen om te praten over mogelijk kleine aanpassingen aan het akkoord waarop fracties aandringen. Het is de bedoeling dat de vier partijleiders het coalitieakkoord woensdagmiddag presenteren. Dan gaat het stuk ook naar de rest van de Tweede Kamer.
Volgens de openbare omroep NOS komt er later op de avond nog een toelichting.
Deze week debatteert de Kamer vermoedelijk nog met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over hun eindverslag. Daarna wordt een formateur aangewezen - VVD-leider Mark Rutte - die daarna kan beginnen met het samenstellen van zijn vierde regering. Hij zal de komende paar weken de bewindslieden ontvangen. In de tweede week van volgend jaar kan het kabinet-Rutte IV dan op het bordes staan.
De beoogde coalitiepartners zijn dan aan een doorstart van de huidige coalitie bezig. Die trad elf maanden geleden af vanwege de zogezegde toeslagenaffaire. De vorming van die regering had 225 dagen gekost, een record.
De vier partijen beschikken over 77 van de 150 zetels in de Tweede Kamer.