Zaterdag 14/12/2019

Belastinghervorming

Nationale Bank zet licht op groen voor verlaging vennootschapsbelasting

Johan Van Overtveldt heeft reden tot lachen: de NBB ziet wel wat in de tariefverlaging. Beeld BELGA

De Sint bracht lekkers voor de regering-Michel: de Nationale Bank kan zich vinden in de verlaagde vennootschapsbelasting. Maar die meevaller zorgde nog niet voor een Sinterklaasakkoord over de grote hervormingen van deze zomer. Over het onbelast bijverdienen en de effectentaks blijft het drie tegen één.

De regering besliste deze zomer om de vennootschapsbelasting vanaf 2019 te verlagen van 34 naar 30 procent en vanaf 2020 te doen dalen naar 25 procent. Voor de kmo's daalt het basistarief volgend jaar meteen tot 20 procent. Die operatie mag de schatkist geen geld kosten en daarom snoeide Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in de fiscale aftrekken, maar de vraag bleef: volstaan die maatregelen?

De regering bestelde een rapport bij de Nationale Bank, al blijft hun antwoord vaag. Volgens de NBB is het moeilijk om dat exact in te schatten: "Al bij al bevat de raming van de budgettaire impact van de hervorming van de vennootschapsbelasting zowel neerwaartse als opwaartse risico's. Gelet op de aard van deze risico's is het echter niet mogelijk om de relatieve omvang ervan tegen elkaar af te wegen."

Volgens de Nationale Bank is de regering voorzichtig geweest in haar berekeningen. "De budgettaire impact van de tariefverlaging is op basis van plausibele hypothesen geraamd." De NBB noemt de hervorming van de bedrijfstaks ingrijpend maar noodzakelijk. De bank waarschuwt tegelijk voor het vertrek van alle financiële centra van multinationals in ons land, terwijl Van Overtveldt uitgaat van een exodus van 90 procent. "Maar die centra zorgen niet voor economische activiteit of tewerkstelling", schermt de regering.

Een ander punt van kritiek is dat de voorkeursbehandeling van kmo's kan leiden tot een wildgroei aan vennootschappen. "Daarvoor hebben we remmen ingebouwd: zo moet de zaakvoerder zichzelf een minimumloon uitkeren." Van Overtveldt noemt de finale beoordeling positief. "Ze zet het licht op groen om door te gaan met deze ambitieuze hervorming." Ook Open Vld en MR noemen het rapport een meevaller.

CD&V stelt zich vragen bij het feit dat de Nationale Bank in een studie van 50 pagina's niet met een definitief cijfer durft uitpakken. Maar aan alles voel je dat de vennootschapsbelasting niet meer het grote struikelblok is. De CD&V struikelt over andere hervormingen uit het zomerakkoord. Meer bepaald: de effectentaks en het onbelast bijverdienen tot 6.000 euro per jaar. Vlak voor de topministers zich over de knelpunten bogen, zei vicepremier Peeters dat de regering best rekening houdt met de kritiek van de Raad van State. Het rechtsorgaan noemde de effectentaks discriminerend omdat wie aandelen op naam heeft geen effectentaks zal moeten betalen. Maar als de Raad het afschiet, kan het Grondwettelijk Hof de maatregel ook vernietigen.

Ramp voor CD&V

Dat zou een ramp zijn voor CD&V, want dan verliest ze haar trofee - die al een troostprijs was - vlak voor de verkiezingen. De Raad noemde ook het onbelast bijverdienen discriminerend. Omdat wie werkloos is de regeling kan gebruiken, maar wie arbeidsongeschikt is niet. "Een terecht punt", klinkt het bij de andere partijen. "Daar kunnen we een antwoord op bieden. Maar we gaan niet de onderhandelingen opnieuw voeren en aan de categorieën morrelen."

CD&V vindt dat er nog te veel schort aan de regeling. "Kleine zelfstandigen vrezen bijvoorbeeld voor oneerlijke concurrentie. Is dat Open Vld dan niks waard?" De partij van Peeters gelooft dat er kleine aanpassingen zullen gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234