Zondag 22/05/2022

Politiek

Naar de tafel met een verlanglijstje van 470 miljoen euro

Minister van Begroting Sophie Wilmes (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Begroting Sophie Wilmes (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

De regering start volgende week de onderhandelingen over de begroting. Er circuleert een 'verlanglijstje' van 470 miljoen euro, maar is dat wel realistisch in budgettair krappe tijden?

Roel Wauters en Tine Peeters

120 miljoen euro extra voor justitie, 100 miljoen voor defensie en 27 miljoen voor de politie. Het is maar een kleine greep uit het 'verlanglijstje' van de verschillende ministers dat deze week bij begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) belandde. In aanloop naar de begrotingsonderhandelingen geeft elk departement aan wat de extra financiële noden zijn voor het komende jaar.

De totale kostprijs van alle maatregelen samen loopt op tot 470 miljoen euro. Net op een moment dat de regering allicht op zoek zal moeten naar een paar miljard euro om het gat in de begroting te dichten. Komt er wel iets van in huis?

Voor Open Vld-vicepremier Alexander De Croo moet er eerst bespaard worden, vooraleer er iets uitgegeven kan worden. Hij merkte voor de camera's van VRT op dat de veiligheidsdepartementen "al heel veel middelen" hébben gekregen.

Ook bij CD&V worden vragen gesteld bij de relevantie van de lijst. Het is slechts een vertrekpunt, klinkt het daar, waar allicht niet zo heel veel meer van over zal blijven. In de lijst staan ook maatregelen die al een hele tijd meegaan. Zo wordt er 41,5 miljoen euro gevraagd voor het Myrrha, het nucleair onderzoekscentrum in Mol en 50 miljoen euro voor de modernisering van de kruispunt van ondernemingen. Nieuw zijn die eisen niet.

Bij N-VA gaan de hakken in het zand. In hun ogen zijn dat middelen die nu eenmaal noodzakelijk zijn om de werking van het leger of de politie op peil te houden. "Als je als huisgezin bespaart, moet je wanneer je dakgoot stuk is, die ook vervangen", klinkt het.

Kankerbehandeling

De posities worden afgebakend in aanloop naar de begrotingsonderhandelingen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) liet eerder op de week al optekenen dat ze in de gezondheidszorg niet tot op het bot wil besparen.

Er is dan wel een tekort van 500 miljoen euro, maar dat wordt voor een groot stuk (300 miljoen euro) veroorzaakt door de kostprijs van succesvolle kankerbehandelingen. En daar wil ze niet aan raken. Het valt ook op dat de Open Vld amper eisen voor extra geld heeft doorgestuurd naar begrotingsminister Wilmès.

Belangrijkste knopen

* Arbeidspact

* Investeringspact

* Begroting

Pas begin volgende week weten we hoe diep de besparingen moeten gaan. Dan komt het monitoringcomité, een groep topambtenaren, met de exacte becijfering van hoe groot het gat van de begroting is.

Arbeidsmarkt en investeringen

Tegelijk wil de regering werk maken van nog twee andere belangrijke dossiers. Eerst en vooral werkt Michel samen met de regio's aan deal voor de arbeidsmarkt. De vele vacatures die er nu zijn geraken die niet ingevuld. Hoe krijg je de werklozen naar die jobs toegeleid?

De regio's hebben een hele reeks specifieke voorstellen opgemaakt, die door de federale regering tegen het licht worden gehouden tijdens de begrotingsgesprekken. Sommige van die maatregelen kosten immers geld, zoals fiscale kortingen voor wie een opleiding naar een knelpunt beroep volgt.

Bovendien willen Open Vld en N-VA dat de federale regering nog werk maakt van enkele fundamentele hervormingen, zoals het sneller afbouwen van het brugpensioen of het sneller laten dalen van de werkloosheidsuitkering in de tijd. CD&V hangt aan de rem.

En dan is er nog het investeringspact, waarmee premier Charles Michel (MR) infrastructuurwerken in ons land wil aanzwengelen. Maar hoe worden die betaald? CD&V wil daarvoor het overheidsbelang in BNP Paribas verkopen én staatsbank Belfius van de hand doen. Al staat tegenover dat laatste nog steeds dezelfde voorwaarde: eerst moet er een oplossing zijn voor Arco. En die is er niet zolang Europa geen groen licht heeft gegeven.

De echte politieke onderhandelingen komen allicht pas ten vroegste volgend weekend op dreef. Met de NAVO-top deze week en de viering van de Vlaamse feestdag op 11 juli hebben de regeringstoppers eerst nog andere verplichtingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234