Donderdag 02/04/2020

Visumkwestie

Na wereldvreemde rechters, de politieke advocaten

Patrick Dillen, stafhouder van de Orde van Advocaten in Brussel.Beeld BELGA

"Een politieke actie van PVDA-advocaten", zo sprak N-VA-voorzitter Bart De Wever over de zaak van het humanitair visum. Verwijten die behoorlijk slecht vallen bij de hele advocatuur. "Ongehoord hoe hij de objectiviteit van alle advocaten door het slijk haalt."

De stafhouder van de Orde van advocaten van Antwerpen verslikte zich in zijn koffie toen hij de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever las. Dat de vader van het gezin uit Aleppo onlangs naar India was gereisd sterkte De Wever in zijn vermoeden "dat het hier om een leugenachtig dossier gaat". Bovendien stelde De Wever vragen bij de beroepseer van Progress Lawyers Network, het kantoor dat optreedt in deze zaak via advocate Mieke Van den Broeck. Voor de N-VA-voorzitter is deze zaak "een politieke actie van PVDA-advocaten".

"Het kan niet dat Progress Lawyers Network als een kantoor van één politieke partij, de PVDA, wordt voorgesteld", stelt Jan Meerts, stafhouder van de Orde van Advocaten in Antwerpen. "Het is niet omdat in een netwerk van advocaten sommige leden deel uitmaken van een politieke partij, dat het kantoor met deze partij kan worden vereenzelvigd."

Progress Lawyers Network heeft een vestiging in Antwerpen, maar ook in Brussel. Ook daar reageerde stafhouder Patrick Dillen verontwaardigd: "Als De Wever het dossier leugenachtig noemt, dan lijkt me dat puur populisme."

Voor de Orde van Vlaamse Balies staan de uitspraken van De Wever in het verlengde van de "wereldvreemde rechters", de eerdere aanval op de magistratuur. "De objectiviteit van een advocaat wordt door het slijk gehaald", zegt Dominique Matthys, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies. "Dit is een uitholling van de rol van de advocaat."

Niet alleen de advocatuur staat op haar achterste poten, maar ook de Hoge Raad voor de Justitie. Voorzitter Christian Denoyelle: "Stop alsjeblieft met die sfeer van verdachtmakingen. Een advocaat is altijd partijdig, want hij staat aan de kant van zijn cliënt, maar hij is ook onafhankelijk. Je kunt verbonden zijn aan een politieke partij, maar je als advocaat toch onafhankelijk van die partij opstellen."

Dat laatste gebeurt overigens de hele tijd. In onze parlementen zetelen advocaten van alle politieke strekkingen, inclusief N-VA. Mieke Van den Broeck, de advocate in deze visumzaak, is niet eens lid van PVDA. Waar haalt De Wever zijn beschuldigingen dan vandaan? Progress Lawyers Network is in 2003 opgericht door Jan Fermon, die een kantoor had in Schaarbeek, en Raf Jespers, die in Antwerpen een kantoor had. Dat laatste kantoor bevond zich onder een dokterskabinet van Geneeskunde voor het Volk, een organisatie die wél gelieerd is met PVDA. "Daarom noemden sommige mensen het kantoor van Jespers weleens 'Advocaten voor het Volk'," zegt Ivo Flachet, advocaat bij Progress Lawyers Network, "maar eigenlijk heeft dat nooit officieel bestaan. Het Progress Lawyers Network heeft geen enkele band met PVDA."

In het verleden heeft PLN de PVDA wel al verdedigd in enkele rechtszaken en een aantal van de meer dan dertig aangesloten advocaten heeft ooit op een PVDA-lijst gestaan. Zoals Ivo Flachet, persverantwoordelijke van PVDA. "Er zijn advocaten bij PLN die lid zijn van de partij, zoals ik, maar er zijn er evengoed die er niets mee te maken hebben", verzekert Flachet. "De verdachtmakingen van de N-VA zijn dan ook vuil."

Naar India en terug

Mieke Van den Broeck en haar kantoor wilden niet reageren op de beschuldiging dat ze PVDA-advocaten zijn. "Dat zou er niet mogen toe doen."

Wel wil Van den Broeck bevestigen dat de Syrische vader naar India is gereisd. "Hij zocht een oplossing om zijn familie te kunnen laten vluchten, maar de poging faalde en dus is de vader, ondanks het gevaar, teruggekeerd naar Aleppo." Volgens de advocate verandert deze poging niets aan de visumaanvraag in België. "Het is net doordat de Belgische regering meerdere gerechtelijke beslissingen naast zich neerlegt dat de familie wanhopig werd, in die mate dat ze naar andere pistes heeft gezocht. Niemand kan een man verwijten alles in het werk te stellen om zijn vrouw en kinderen te redden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234