Zondag 03/07/2022

Neo

Na Uplace ook Brussels shoppingcomplex Neo 1 op losse schroeven: ‘Alles heroverwegen, zonder taboes’

De Heizelsite. Beeld Eric de Mildt
De Heizelsite.Beeld Eric de Mildt

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) schuift de beslissing over Neo op de lange baan. Het grote bouwproject op de Heizel kampt met geweigerde bouwvergunningen en een studie plaatst vraagtekens bij de haalbaarheid.

Bruno Struys

Op de Heizelvlakte rond het Koning Boudewijnstadion wil Stad Brussel samen met het Brussels Gewest twee bouwprojecten realiseren. Neo 1 draait rond woningen, horeca en een winkelcentrum. Daarvoor is al een akkoord ondertekend met een bouwpromotor. De opbrengsten van Neo 1 moeten Brussel in staat stellen om Neo 2 te bouwen, een groot congrescentrum, met onder andere een zaal voor 5.000 bezoekers. Zowel Neo 1 als Neo 2 zullen op die manier complementair zijn met de evenementen en beurzen van het nabijgelegen Brussels Expo. Het project ligt Philippe Close nauw aan het hart, als burgemeester van Brussel, maar ook als voorzitter van Brussels Expo.

Voor Neo 2 was er ook bijna een akkoord ondertekend met een consortium, in april, maar intussen lijkt het een illusie dat er nog dit jaar een bouwaanvraag komt. Over het hele project hangen donkere wolken, schreef Le Soir, en Close is bereid om alles te hertekenen. “Ik verkies een jaar uitstel boven een slechte beslissing.”

Er zijn intussen namelijk meerdere hinderpalen. De stad heeft al een tweede versie van het bestemmingsplan voor Neo 1 ingediend, maar ook deze versie krijgt een negatief advies van de auditeur van de Raad van State, vermoedelijk komt het rechtscollege dus opnieuw tot een negatieve uitspraak. Ondertussen heeft de Vlaamse administratie ook de vergunning voor een invalsweg van Parking C naar Neo 1 afgewezen. De bezielers van het project onderzoeken nu een invalsroute via de A12, waarvoor geen Vlaamse vergunning nodig is. Tegelijkertijd gaat Neo in beroep tegen de Vlaamse beslissing, zo laat CEO Henri Dineur weten aan De Morgen.

Rudi Vervoort (PS) en Philippe Close (PS) bij de voorstelling van NEO in 2014. Beeld Eric de Mildt
Rudi Vervoort (PS) en Philippe Close (PS) bij de voorstelling van NEO in 2014.Beeld Eric de Mildt

Zonder Neo 1 geen Neo 2, maar ondertussen gooit een rapport van een extern studiebureau ook de plannen van Neo 2 in de war. De consultants vinden het onverstandig dat het congrescentrum apart zal staan van Brussels Expo. Op die manier zullen beide elkaar doodconcurreren in plaats van elkaar te versterken. Stad Brussel wilde dat echter zo, om te vermijden dat ze de winstgevende activiteiten voortaan zou moeten delen met het Brussels Gewest. In Le Soir laat Close verstaan dat hij geen taboe uit de weg wil gaan: “We kunnen de organisatiestructuur van Brussels Expo openstellen voor het gewest of voor de privé.”

Neo is dus verre van dood, alleen zijn er grondige operaties nodig. Het valt af te wachten in hoeverre Ecolo-Groen als coalitiepartner op het dossier kan wegen. De groenen waren in het verleden bijzonder kritisch, omdat Neo zich op autobestuurders richt. In de coalitieonderhandelingen is vastgelegd dat het project heroverwogen moest worden. N-VA Brussel hoopt dat het project ‘minder megalomaan’ wordt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234