publipart
Na PubliFin in Wallonië nu ook Gentse semi-publieke holding in opspraak
De Gentse schepenen Tom Balthazar (sp.a) en Christophe Peeters (Open Vld) zouden betrokken zijn bij een semi-publieke holding die torenhoge premies uitreikt, postjes verdeelt en belegt in chemische wapens, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag. De Gentse oppositiepartijen zullen de bestuurscoalitie daarover interpelleren, meldt Belga.
Het gaat om de nv PubliPart, een dochtermaatschappij van de intercommunale PubliLec waar de stad Gent een aandeel van 12 procent in heeft. Voor de stad zetelt financiënschepen Christophe Peeters in de bestuursraad. Kandidaat-burgemeester Tom Balthazar deed dat ook, maar is in januari opgestapt na negen jaar bij PubliPart, zo schrijft Het Laatste Nieuws.
De nv zou beleggen in aandelenfondsen en participaties hebben in andere intercommunales. Voor dat beperkte takenpakket zouden 17 bestuurders jaarlijks samen meer dan 350.000 euro bruto opstrijken.
Ook de ex-kabinetschef van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) zou in PubliPart zitten, twee jaar na zijn pensioen, maar de reden daarvoor is onduidelijk. Zowel het kabinet-Termont als de man zelf weigert commentaar.
PubliPart zou daarnaast beleggen in omstreden bedrijven zoals het Duitse Rheinmetall, producent van chemische wapens. Bedrijven die mensenrechten schenden, zouden eveneens in de portefeuille zitten. De nv verloor ook 2 miljoen euro aan het failliet van de Gentse Optima Bank en pompt via een durfkapitaalfonds belastinggeld in autohandelaar Cardoen.
Gentse 'PS'
De Gentse oppositie is verbolgen. "Nergens zijn Vlaamse socialisten zo 'PS' als in Gent. En de liberalen doen mee", reageerde Siegfried Bracke (N-VA) al. Partijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang zal de bestuurscoalitie op de komende gemeenteraad interpelleren, klinkt het.
"Pure graaicultuur", klinkt het bij Tom De Meester van PVDA. "Wij eisen de ontbinding van PubliPart en volledige transparantie in dit dossier." PVDA roept de betrokken schepenen op hun Publipartvergoedingen aan projecten tegen kinderarmoede te schenken.
Intercommunales
Coalitiepartner Groen eist volledige openheid in het dossier. "Het kan niet dat belastinggeld werd ingezet voor dubieuze investeringen", zegt schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Elke Decruynaere. "Hier moeten we van af."
"Er is ook nood aan een algemeen Vlaams debat over de rol van politici in intercommunales", gaat Decruynaere verder. "Groen stuurt daar al langer op aan. Vertegenwoordigers van gemeenten zetelen in intercommunales voor het algemeen belang en niet voor hun eigen belang."
Publilec
Later vandaag reageren de twee betrokken schepenen op het nieuw. Volledigheidshalve moet wel gemeld worden dat de stad eerder al besliste om zich uit de bovenliggende structuur (Publilec) te stappen, en dat gebeurde ook deels, maar de uitstap zou juridisch complex zijn.
Jaarlijks keerden bestuursleden zich een royale premies uit, in 2015 was dat net geen 360.000 euro. Maar voor wat? Lees meer in de pluszone van De Morgen. (+)