Donderdag 29/10/2020
Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

AnalyseFederale formatie

Na groen intermezzo lonken Magnette en De Wever opnieuw naar liberalen

Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

Groen en Ecolo zeggen niet definitief nee tegen een regeringsdeelname. Maar N-VA en PS zouden hun ‘kaartenhuisje’ zodanig drastisch moeten herschikken, dat ze toch al opnieuw naar de liberalen lonken.

“Zijn de gesprekken met ons gemeend, of puur voor de galerij?” Na een vier uur durend gesprek met preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zijn de groenen nog steeds niet zeker of hun toenadering gemeend is. De onderhandelaars van Groen en Ecolo riepen gisteravond hun partijbureaus samen om hen op de hoogte te brengen van de vergadering, waarop de startnota van Magnette en De Wever mondeling door hen werd toegelicht.

De conclusie luidt dat beide partijen inhoudelijke toegevingen vragen, voordat ze verdere stappen in de formatie kunnen overwegen. “De eerste inhoudelijke krijtlijnen bevatten enkele waardevolle elementen, zoals de verhoging van de pensioenen en maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Tegelijk zijn er belangrijke lacunes en nog heel wat onduidelijkheden, bijvoorbeeld qua klimaatbeleid en een eerlijke bijdrage van de grote vermogens.”

De twee preformateurs, die zaterdag op het Paleis worden verwacht, zijn nog altijd op zoek naar minstens één extra partij om hun ‘bubbel van vijf’ - N-VA, PS, sp.a, cdH en CD&V - te vervoegen. Daarvoor kijken ze naar de liberalen en de groenen. Door te flirten met de ecologisten hoopt met name N-VA dat de liberalen nog van gedacht zullen veranderen. Pas als dat mislukt, vormen de ecologisten een plan-B. Desnoods zelfs enkel om gedoogsteun te leveren.

Eén ding is sinds gisteren wel duidelijk: als ze de steun van de groenen willen, dan zullen N-VA en PS hun ‘kaartenhuisje’ serieus moeten herschikken. In de deal die nu op tafel ligt, gaat PS akkoord met een aantal communautaire hervormingen in ruil voor een linkser socio-economisch beleid. Bij de achterban van de PS valt die overheveling te verdedigen, want de partij heeft zelf ook een regionalistische reflex. 

Maar de onderhandelaars van Groen en Ecolo zijn erg bezorgd over de communautaire voorstellen die op tafel liggen. “Onze staatsstructuur is aan een update toe, maar de voorgestelde pistes dreigen ons land net complexer en minder efficiënt te maken”, klinkt het. Bovendien merken ze op dat de startnota duidelijk is neergepend met het oog op een coalitie met de liberalen, en niet met de groenen.

De bal ligt nu in het kamp van de andere onderhandelaars, klinkt het. Willen ze hen erbij? Of beschouwen ze hen louter als een breekijzer om de liberalen onder druk te zetten? “Het is onduidelijk of ze bereid zijn om hun onderling akkoord grondig aan te passen”, zeggen Groen en Ecolo.

Met hangende pootjes terug

Opvallend: de liberalen kregen gisteren al opnieuw de vraag om rond de onderhandelingstafel te komen. “Ze komen met hangende pootjes terug”, klonk het in blauwe kringen. De liberalen zijn op zich wel bereid om opnieuw te onderhandelen. Maar dan zal De Wever meer respect moeten tonen, klinkt het. Eén eis blijft ook duidelijk overeind: zowel Open Vld als MR willen samen in de regering. 

Intussen is het duidelijk dat De Wever en Magnette een regering van korte duur willen maken. De Standaard meldde gisteren dat ze op een termijn van twee, maximaal drie jaar mikken, en niet de volledige rit tot 2024 willen uitdoen. In de omgeving van de onderhandelaars wordt dat bevestigd. “We willen een korte, stevige regering die er meteen invliegt.”

Het idee is dat onze leefwereld de komende twee jaar nog volop gedomineerd zal worden door corona. Een periode waarin de regering zal focussen op deze strijd. Tegen 2023 zou de regering dan vervroegd ontbonden worden, om een staatshervorming mogelijk te maken. Zo zouden de federale verkiezingen ook niet langer samenvallen met de regionale.

N-VA en CD&V willen dit al langer, en ook de andere partijen noemen dit bespreekbaar. Al laten de liberalen verstaan dat het niet de bedoeling kan zijn om twee jaar lang “geld rond te strooien”, om vervolgens pas de schade op te meten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234