Zondag 20/09/2020

Formatie

Na een dag chaos in de Wetstraat hervatten de onderhandelingen over Vivaldi

CD&V-voorzitter Joachim Coens na het CD&V-partijbestuur. ‘Ik ben ontstemd’, had hij voordien al verklaard.Beeld Photo News

Een ‘vergissing’ in de onderhandelingsnota zette de formatiegesprekken een dag onder hoogspanning. Na spoedoverleg tussen CD&V-voorzitter Joachim Coens en de preformateurs wordt er verder gepraat. Het hele incident toont aan hoe fragiel het vertrouwen is. 

“Blijkbaar kunnen bepaalde afspraken die we gemaakt hebben niet worden nageleefd. Ik ben ontstemd.” Bij de andere Vivaldi-partijen hoorden ze het in Keulen donderen. Voorzitter Joachim Coens uitte bij de start van het CD&V-partijbureau zijn twijfels over de regeringsonderhandelingen die vandaag zouden starten. “Het project staat onder druk.” Zijn collega-voorzitters wisten niet waarover hij het precies had.

Coens had problemen met de uitgebreide onderhandelingsnota die zondagavond naar de partijvoorzitters werd rondgestuurd. Op basis daarvan zouden preformateurs Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) gesprekken starten over een coalitie met liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Alleen, die nieuwe tekst zinde Coens geenszins. Een vergadering onder technici werd deze ochtend al afgeblazen omdat de christendemocraten hun sherpa niet wilden uitsturen.

In de nieuwe teksten waren enkele essentiële CD&V-breekpunten verdwenen, zo klinkt het. De partij vraagt dat de nieuwe abortuswet er enkel kan komen “in consensus”, dus met instemming van CD&V. Daar was nog weinig van terug te vinden. Daarnaast zouden er onvoldoende garanties zijn om de geblokkeerde communautaire dossiers weer vlot te trekken, zoals de vliegwet of de verdeling van de 5G-licenties. 

‘Misverstand’

Na afloop van het partijbestuur volgde spoedoverleg tussen Coens en de preformateurs. De onduidelijkheid over abortus berustte op een jammerlijke vergissing, zo valt te horen in het kamp van Lachaert en Rousseau. Bij het opstellen van de tekst was een cruciale zin weggevallen. “De vermoeidheid bij de sherpa’s eist zijn tol”, zegt een toponderhandelaar.

Een bewuste coup tegen Coens zou verbazen. Lachaert heeft als informateur altijd aangegeven dat hij respect wilde opbrengen voor de standpunten van CD&V. Over abortus zei Lachaert afgelopen vrijdag nog expliciet dat het parlement “in consensus” moest beslissen. Ook over het communautaire trachtte hij Coens gerust te stellen. 

De CD&V-voorzitter blijft op zijn hoede, maar lijkt zijn hand weg van de noodrem weg te halen. De technici van de zeven partijen kwamen vanavond nog samen om verder te schaven aan de teksten, morgen staat er een vergadering onder voorzitters gepland “als alles goed gaat”.  

Na vandaag is wel duidelijk dat de onderhandelaars er nog lang niet zijn. Volgens de christendemocraten is er meer aan de hand dan enkel een slordige zetfout. Het vertrouwen is wankel als een verschillende tekstinterpretatie meteen kan leiden tot een dag hoogspanning. 

Kort telefonisch overleg had dit kunnen oplossen, maar ook daar liep het mis. Coens probeerde Lachaert op te bellen, maar die sprak op dat ogenblik het Open Vld-partijbestuur toe. Even later, wanneer Lachaert wilde terugbellen, was Coens zelf de interne partijvergadering van CD&V aan het leiden. Coens belde ook naar Rousseau, maar die kon onvoldoende klaarheid scheppen. Even later stapte hij kwaad het partijbureau binnen.

De zenuwachtigheid heeft evenzeer te maken met het feit dat de christendemocraten nog altijd verdeeld zijn over de regeringsdeelname. Heel wat parlementsleden van de Vlaamse fractie zijn nog niet overtuigd. Zij vrezen dat CD&V als vijfde wiel aan de wagen zou moeten meestappen in een beleid waar ze zichzelf amper in herkennen. Zij grepen de onduidelijkheid in de ontwerptekst aan als ultiem bewijs van hun gelijk. De federale fractie blijft dan weer geloven in de kansen van Vivaldi. 

Het partijbureau was geanimeerd, zo zeggen enkele aanwezigen, Coens verstopte zijn woede niet. Voor- en tegenstanders van Vivaldi vonden elkaar in de overtuiging dat de CD&V niet over zich heen mocht laten lopen. “We zijn niet de dweil van de Westraat”, was de conclusie. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234