Woensdag 01/02/2023

PolitiekVlaams Belang

Na de ‘uitschuiver’ van Sneppe: 7 VB-parlementsleden betuigen op Facebook steun aan antiholebigroepen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Beeld REUTERS
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld REUTERS

Het was weer dansen op een slappe koord voor Tom Van Grieken, nadat één van zijn verkozenen gelijke rechten voor andersgeaarden publiekelijk in twijfel getrokken had. Dat werd angstvallig afgedaan als een uitschuiver van een beginneling. In werkelijkheid is homofobie nog altijd ‘bon ton’ bij het Vlaams Belang. Zeker 7 parlementsleden blijken het niet zo te hebben voor holebi's.

GVV

Ze kreeg de wind serieus van voren, de pas voor de Kamer verkozen Dominiek Sneppe, toen ze verklaarde dat het homohuwelijk en het recht van holebi's om kinderen te adopteren “een brug te ver” zijn. “Het partijstandpunt is al sinds mijn aantreden, al vijf jaar lang, dat holebirechten verworven rechten zijn. Discussie afgesloten”, tweette voorzitter Van Grieken. Chris Janssens, fractieleider in het Vlaams Parlement, voegde daar in een opwelling aan toe: “Domme gans. Ben zo pissed op haar.”

De tijd is duidelijk voorbij dat de partij haar scheldwoorden richtte op holebi's zelf. “Een stinkend zootje linkse reetkevers”, zo werden die drie decennia geleden nog in het partijblad genoemd.

Het toenmalige Vlaams Blok stemde in 2003 ook resoluut tegen het homohuwelijk. Zo werd ze de enige Vlaamse partij bij wie ethisch-conservatieven nog onderdak vonden, ook in hun verzet tegen abortus en euthanasie. Dat werkt nog altijd door. De traditionalistische vleugel was nooit de luidruchtigste in de partij, maar weegt des te meer op de ideologie.

Van de parlementairen die destijds hebben tegengestemd, zijn er nu weer drie verkozen: Gerolf Annemans, Yves Buysse en Filip De Man. Het kan natuurlijk dat zij hun standpunt hebben gemilderd, zoals de partij dat officieel deed. Zo reageerde Annemans op Sneppes uitlatingen met: “Not in my name.” Maar achter de schermen blijven heel wat Vlaams Belangers sympathiseren met de homofobie van weleer. Een homofobie waar ook Van Grieken zelf van getuigde toen hij in 2011 tweette waarom hij Elio Di Rupo niet aanvaardde als premier: “Hij is gay, een socialist, een immigrant en hij spreekt geen Nederlands.”

Pervers

Van de pas verkozenen zijn er drie die op Facebook steun betuigen aan Pro Familia, een groepering die homoseksualiteit als ‘perversiteit’ bestempelt: de al genoemde Dominiek Sneppe en de nieuwe Vlaams Parlementsleden Wim Verheyden en Filip Brusselmans. Pro Familia organiseerde in 2015 nog een ‘Mars voor het Gezin’ die zich uitdrukkelijk richtte tegen adoptie door homokoppels, met de slogan 'Leveren wij onze kinderen uit aan pedofielen?' Onder de deelnemers verscheidene Vlaams Belangers, onder wie kopstuk Filip Dewinter. Rien Vandenberghe, die er speechte namens Pro Familia, zit in het partijbestuur van Vlaams Belang in Brugge. Hij vormt samen met zijn tweelingbroer Robin (VB-kandidaat bij de lokale verkiezingen van oktober vorig jaar) een brug naar tal van extremistische stromingen waarmee de partij niet openlijk geassocieerd wil worden - van homohaters tot neofascisten. De Vandenberghes zijn ook al jaren close met Dries Van Langenhove en diens Schild & Vrienden.

Deze 7 parlementsleden geven op Facebook te kennen dat ze homo's niet mogen. Beeld rv
Deze 7 parlementsleden geven op Facebook te kennen dat ze homo's niet mogen.Beeld rv

Vergelijkbaar met Pro Familia is de FB-groep ‘Pro Christianis’, waar homoseksualiteit als ‘sodomie’ verworpen wordt en ‘een verschrikking voor Gods ogen’ heet. Die pagina staat bij de favorieten van Dominiek Sneppe en ook van Wim Van Osselaer, fractiesecretaris in het Vlaams Parlement. Oudgediende Filip De Man, nu verkozen voor het Europees Parlement, betuigt zijn steun aan ‘Terre et Peuple’. Daar staat de rockgroep Within Temptation in de galerij van ‘vijanden, verraders en collaborateurs’, omdat die met een regenboogvlag op het podium verscheen. En nieuwbakken Kamerlid Wouter Vermeersch likete een foto van de FB-groep ‘Bonny is niet mijn bisschop’, waarop de Antwerpse kerkleider voor ketter uitgescholden wordt omdat hij meer respect voor holebi's bepleitte in een brief aan het Vaticaan.

Transseksueel

Dat homofobie vaak hand in hand gaat met andere aangebrande opinies, bewijst Ortwin Depoortere, een oudgediende die nu van het Vlaams Parlement naar de Kamer verhuist. Hij betuigt zijn steun aan de Facebookpagina ‘The Conservative Revolution’, waar Joden het al even hard te verduren krijgen als homo's. En dan is er ‘Folk and Faith’, een Facebookgroep die homoseksualiteit als een geestesziekte beschouwt. Daar wordt er ook gefulmineerd tegen raciaal gemengde huwelijken en bij de foto van een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog staat als onderschrift: “Zou het niet beter zijn om Duits te leren dan een transseksuele mulat als kleinkind te krijgen?” Die pagina staat bij de favorieten van Sneppe en het nieuwe Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse.

Het moet gezegd dat sommige van bovenstaande groepen ook bijval krijgen van een enkeling uit een andere partij, vooral N-VA en CD&V. Maar meer dan 400 aanhangers van de hier genoemde homofobe groepen betuigen daarnaast ook hun steun aan Vlaams Belang.

Rechtzetting: Wouter Vermeersch heeft de foto van de Facebookgroep ‘Bonny is niet mijn bisschop’ niet gedeeld, zoals we eerst schreven, maar enkel geliket.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234