Dinsdag 23/07/2019

Dries Van Langenhove Update

Na bezwaren van MR en Ecolo: Van Langenhove zal toch vooraan zetelen tijdens installatievergadering Kamer

Ecolo co-voorzitter Zakia Khattabi. Beeld BELGA

Ecolo en MR willen niet dat Vlaams Belang-verkozene Dries Van Langenhove donderdag een prominente rol krijgt tijdens de installatievergadering van de nieuwe Kamer. Zijn inverdenkingstelling wegens vermeende inbreuken op onder meer de racismewet, de negationismewet en de wapenwet, dreigt het imago van de Kamer nog verder te bezoedelen, klinkt het. Van Langenhove is niet onder de indruk van de bezwaren.

Dries Van Langenhove is van plan donderdag gewoon vooraan te zitten, naast de Kamervoorzitter, zoals het reglement voorschrijft. “Het volk kiest zijn vertegenwoordigers, en het volk heeft mij verkozen. Links moet eindelijk de democratie leren respecteren. Donderdag zetel ik vooraan”, schrijft hij op Twitter. “Wie nu nog niet doorheeft dat niets mij ervan zal weerhouden om mijn plicht te doen, heeft afgelopen jaar niet goed opgelet.”

De installatievergadering van de Kamer wordt voorgezeten door Patrick Dewael (Open Vld), het Kamerlid met de meest anciënniteit, maar als een van de twee jongste parlementsleden zou Van Langenhove Dewael flankeren. 

Van Langenhove werd maandag verhoord in kader van het onderzoek rond Schild en Vrienden. Volgens het parket Oost-Vlaanderen werd hij formeel in verdenking gesteld, en dat drie dagen voor de installatievergadering van de Kamer, waar dus een prominente - of op zijn minst een zeer zichtbare - rol voor Van Langenhove weggelegd is.

Dries Van Langenhove Beeld BELGA

Maar als het van Ecolo afhangt, komt het niet zover. “Met deze inverdenkingstelling wordt het stilaan onaanvaardbaar. We kunnen onze instelling niet nog eens laten bevuilen”, zei covoorzitter Zakia Khattabi eerder vandaag. Ze brengt in herinnering dat Van Langenhove onder voorwaarden is vrijgelaten, en dat een van die voorwaarden erin bestaat dat hij een geleid bezoek moet brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Khattabi vraagt aan de democratische partijen in het parlement en aan de leden van het bureau van de uittredende Kamer om te vermijden dat Van Langenhove donderdag naast voorzitter Dewael mag plaatsnemen.

“Ik steun dit voorstel van Ecolo, rekening houdend met de feiten van racisme waarover het parlementslid in verdenking is gesteld. Ik hoop dat de verschillende fracties tot een akkoord kunnen komen”, zegt ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) op twitter. Patrick Dewael (Open Vld) wil niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden