Zondag 23/02/2020

Politiek

N-VA wil inschrijvingsdecreet afschaffen: ‘Ouders voelen zich er erg machteloos door’

‘Dat inschrijvingssysteem per computer frustreert zeer veel mensen’, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Dirven

Vorige week keurde N-VA het nieuwe inschrijvingsdecreet nog goed, vandaag moet het al op de schop. Dat maakte partijvoorzitter Bart De Wever duidelijk op het congres over onderwijs in de Vives Hogeschool in Brugge. 

‘Dat inschrijvingssysteem per computer frustreert zeer veel mensen,’ zei hij na zijn speech. ‘Ze voelen zich er erg machteloos door. Daar komen echt veruit de meeste klachtenmails over binnen. Veel ouders schrijven me: ik ging liever kamperen, want dan ligt het lot van mijn kinderen tenminste in mijn handen.’

De Wever geeft wel toe dat het onmogelijk is om op korte termijn dit decreet af te schaffen omdat er een tekort is aan capaciteit. De wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro, zo bleek recent uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion). In Vlaanderen wachten 1.826 schoolbesturen op geld van de overheid om te renoveren of te bouwen. Daar zitten dan niet eens de scholen van het Gemeenschapsonderwijs bij, waar nog eens meer dan 3 miljard zou nodig zijn.

Wanneer dat tekort aan plaatsen goeddeels is weggewerkt, kan het voor hem wel. De Wever: “Uiteraard zullen er dan nog altijd scholen zijn die overbevraagd zijn. Sommige scholen zijn tot 300 procent overbevraagd. Daar zullen de ouders terug moeten gaan kamperen. Wij hebben zelf ook twee dagen in ons skipak aan onze favoriete school voor onze kinderen gelegen. Mensen willen gewoon niet overgeleverd worden aan een computer die via onbekende parameters voor hen beslist wat de beste school is voor hun kind.”

Achteraf vulde onderwijsexpert Koen Daniëls aan dat N-VA dit inschrijvingsdecreet goedkeurde omdat ze een loyale partij is, en dat er ook goede zaken zijn aan dit compromis, zoals de afschaffing van de dubbele contingentering in het secundair onderwijs. De contingentering legt scholen op plaatsen vrij te houden voor kwetsbare leerlingen, en blijft met dit nieuwe decreet wel bestaan in het basisonderwijs. 

N-VA is ook vast van plan in de volgende legislatuur de minister van Onderwijs te leveren. “Die claim leggen wij zeker,” zegt De Wever. Wie dat moet zijn - de namen van Theo Francken en Koen Daniëls circuleren - wil de partij nog niet kwijt. De Wever: “Wij hebben vele kandidaten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234