Donderdag 06/08/2020

N-VA wil belasting op loon verlagen tot veertig procent

Beeld BELGA

N-VA wil de belasting op het gemiddelde loon verlagen tot 40 procent. Dat bleek vandaag  bij de voorstelling van de congresteksten die moeten leiden tot het verkiezingsprogramma voor volgend jaar. Op dit moment valt het gemiddelde loon nog in de schijf van 50 procent. De partij stelt ook voor om de overheidsuitgaven na de verkiezingen voor enkele jaren te bevriezen.

De voorbereidende teksten van het verkiezingscongres, dat op 31 januari start, zijn vandaag vertrokken naar de leden. "Deze documenten bepalen hoe wij de toekomst zien op lange termijn", zegt partijvoorzitter Bart De Wever. "We moeten weg van stijgende belastingen, oplopende schulden en een steeds groeiende overheid. De oplossing daarvoor luistert naar de naam confederalisme." Dat principe moet volgens de partijtop zorgen voor communautaire rust en het 'perpetuum mobile' van opeenvolgende staatshervormingen tot stilstand brengen.

Deelstaten
Bij de uitwerking van het confederalisme wil de partij de inning van de belastingen bijna volledig naar de deelstaten verschuiven. Enkel de verantwoordelijkheid over btw en accijnzen blijft op het federale niveau, zodat met die inkomsten de staatsschuld kan worden afgelost. Onmiddellijk na de verkiezingen wordt het geheel van de overheidsuitgaven - federaal, deelstaten en lokale overheden - bevroren tot minstens 2016. Dat is volgens N-VA de enige manier waarop de begrotingsdoelstellingen die Europa oplegt nog kunnen worden gehaald.

"Vlaanderen wordt verantwoordelijk voor de innig van de personenbelasting en daarvan willen we gebruik maken om het gemiddelde loon in de belastingschijf van 40 procent laten vallen", zegt Kamerfractieleider Jan Jambon. "De schijf van 45 procent valt weg en die van 50 procent wordt voorbehouden voor de heel grote inkomens."

Loonindexering
N-VA wil wel af van de automatische loonindexering. "Dat systeem wordt vervangen door loonakkoorden die elke twee jaar worden afgesloten op sectorniveau", maakt Jambon duidelijk.

Voor de bedrijven komt er een lastenverlaging van 33,99 procent naar het West-Europese gemiddelde van 27,13 procent. De notionele intrestaftrek wordt daarbij wel afgebouwd, net als het aantal aftrekposten voor ondernemingen.

Werkloosheidsuitkering
De werkloosheidsuitkering wordt in het N-VA-model beperkt tot twee jaar aangepast aan het loon, plus mogelijk nog een extra jaar op een forfaitair niveau. Daarna valt de werkloze terug op de sociale bijstand. De wettelijke pensioenpijler wordt daarentegen versterkt. De pensioenleeftijd blijft op 65, maar er moet drastisch worden gesnoeid in het aantal regelingen om vroeger te kunnen stoppen.

Wat justitie betreft wil de partij ten slotte inzetten op meer blauw op straat en een uitvoering van alle straffen.

Woensdag stelt N-VA het tweede luik van de congresteksten voor. Daarin zal de partij onder meer haar langverwachte oplossing voor Brussel voorstellen. Elk N-VA-lid krijgt daarna de kans de voorstellen te amenderen en die aanpassingen te verdedigen tijdens het komende congres.

Jan Jambon-incident
Het Jan Jambon-incident - er doken vorige week foto's op van het Kamerlid op een bijeenkomst van ex-oostfronters - leek vandaag afgesloten. Jambon werd aangekondigd als "de man die u kent van op de foto" en verklaarde na afloop van de persconferentie nogmaals dat hij enkel bij het Sint-Maartensfonds aanwezig was om deelnemers te ronselen voor een betoging.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234