Werkloosheid

N-VA wil af van brugpensioen

1 Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA). © BELGA

Goed nieuws: nooit eerder ontving de VDAB zoveel vacatures. Het slechte nieuws is dat bijna een derde niet ingevuld raakt. N-VA haalt daarom enkele straffe structurele maatregelen van onder het stof, zoals de werkloosheidsuitkering na verloop van tijd laten uitdoven of het schrappen van het brugpensioen.

258.124 vacatures moest de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB in 2017 invullen - een record -, maar dat lukte slechts voor 70,5 procent van de vacatures. "Dat is relatief weinig. We voelen de krapte op de arbeidsmarkt toenemen", zegt Willem Vansina, verantwoordelijke van de VDAB-studiedienst. "Vooral voor hogere profielen, zoals verpleegkundigen of calculators in de bouw, ligt de invullingsgraad erg laag."

Share

'De federale en regionale overheden moeten met een passend arbeidsmarktbeleid komen. Mensen moeten aan het werk gezet worden'

Hans Maertens, VDAB

Volgens Vlaamse ondernemersorganisatie Voka is het "vijf voor twaalf op de arbeidsmarkt". "Het is echt een situatie van once in a lifetime, zo'n tekort aan mensen én zoveel werk.

nieuws

cult

zine