Dinsdag 15/06/2021

Formatie

‘N-VA smeekt om aan de macht te komen’: Magnette reageert op N-VA-ballonnetjes over regering met PS

PS-voorzitter Paul Magnette. Beeld © Stefaan Temmerman
PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld © Stefaan Temmerman

Voor N-VA-parlementslid Theo Francken is het duidelijk waarheen de regeringsvorming moet leiden. ‘We zijn toe aan aan een historisch akkoord tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie’, zegt hij in De Zondag. PS-voorzitter Magnette reageert lauw op het voorstel: ‘De N-VA smeekt om aan de macht te komen.’

“Dat zijn de twee grootste politieke families van dit land”, klinkt het. “Zo’n regering zou legitimiteit hebben in élk deel van het land. Dat zal nodig zijn voor de relance.”

In het ideale scenario van Francken komt een nieuwe federale regering met “een groot akkoord voor de komende tien jaar, met een institutioneel, een sociaaleconomisch en wat mij betreft ook een ecologisch vlak”. Hij ziet mogelijkheden om daarover een akkoord te vormen met PS-voorzitter Paul Magnette, ondanks de meningsverschillen op sommige andere vlakken. “We willen beiden de koopkracht versterken en de laagste lonen verhogen. Dat kan een basis vormen. Zijn idee van een consumptiekrediet is ook interessant.”

N-VA-parlementslid Theo Francken. Beeld BELGA
N-VA-parlementslid Theo Francken.Beeld BELGA

‘Vivaldi is geen optie’

Zo’n regering, met PS en N-VA, “móet lukken”, meent Francken. Gisteren pleitte ook Franckens partijgenoot en Vlaams minister-president Jan Jambon in deze krant voor een regering van N-VA en PS.

“Vivaldi is geen optie”, vindt Francken nu. “Deze crisis is ongezien.” De N-VA’er zegt er nog altijd van overtuigd te zijn dat confederalisme noodzakelijk is. “Maar ik ga de onderhandelingen niet met u voeren. Dat zou niet slim zijn.”

Francken komt ook terug op de recente peiling van VRT en De Standaard, waarin Vlaams Belang één op de vier kiezers kon overtuigen. “Dat is door de onderhandelingen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. (...) Bovendien zijn veel mensen kwaad omdat VB niet in de Vlaamse regering zit.”

Volgens Francken moet de grote winnaar van de stembusgang opgenomen worden in een regering, of minstens bij het beleid betrokken worden. “Dat was niet mogelijk, omdat er geen derde partij was die een constructie wou met VB.”

Magnette: ‘PS is incontournable, N-VA niet’

PS-voorzitter Magnette toonde zich in De Zevende Dag op één bepaald niet enthousiast over een regering van Vlaams-nationalisten en sociaaldemocraten. “In 2014 zeiden ze dat niet”, zegt hij. “Nu is de PS incontournable, maar de N-VA niet. Ze smeken om aan de macht te komen. Ze kunnen moeilijk zeggen dat ze met de PS willen besturen, maar niets van het programma van de PS willen weten.”

Volgens Magnette zou het wel “eenvoudiger” zijn als de N-VA met 1 stem zou spreken. Zo was oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt deze week kritisch voor het relanceplan van Magnette, terwijl Theo Francken er dus positieve elementen in ziet. De PS-voorzitter betwistte overigens dat hij een plan van 50 miljard euro zou hebben gelegd. “Het gaat om 38 miljard, inclusief de ingrepen die al beslist zijn. Met wat gisteren (zaterdag, op de ‘superkern’, red.) beslist is, gaat dat al om 25 miljard.”

Magnette legde de voorbije weken samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau contact met de andere partijen. Een verslag van hun gesprekken zou binnenkort worden voorgelegd. “Overal, dus ook bij de liberalen, de christendemocraten en de groenen, maar ook bij de N-VA, is de perceptie veranderd. Iedereen zegt nu dat de staat efficiënter moet, ook al zijn de echt grote hervormingen niet voor meteen, maar voor 2024. En niemand zegt nog dat we tegen 2024 naar een begroting in evenwicht moeten gaan, of dat er moet worden bespaard in de gezondheidszorg.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234