Zaterdag 20/07/2019

Europese politiek

N-VA-partijraad beslist volgende week over Europese fractie

De N-VA beslist volgende week donderdag 20 juni over de fractie waar ze in het Europees Parlement wil bij aansluiten. Dat heeft Belga vernomen bij de woordvoerder van de partij. Het is nog niet duidelijk of de drie Europarlementsleden bij de conservatieve ECR-fractie blijven of elders onderdak zullen zoeken.

Op 26 mei haalde N-VA drie zetels in het Europees Parlement. De komende vijf jaar zullen Geert Bourgeois, Johan Van Overtveldt en Assita Kanko tussen Brussel en Straatsburg pendelen. Tijdens de voorbije legislatuur had de N-VA nog vier zetels.

De afgelopen vijf jaar maakte de N-VA deel uit van de conservatieve ECR-fractie. De Britse Conservatieve Partij en de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) vormden samen de ruggengraat van de groep, maar na het forse verlies van de Tories bij de laatste verkiezingen én de nakende brexit schiet enkel de PiS over als leidende delegatie. De Polen bezetten 26 zetels in een fractie die voorlopig 64 leden telt.

Nieuwe fractie?

Het is koffiedik kijken welke keuze de N-VA-partijraad volgende donderdag zal maken. Blijft de partij bij de ECR? Verhuist ze naar een andere fractie? Of wordt er, zoals wel eens wordt gezegd, gewerkt aan een nieuwe fractie? Binnen de partij houdt iedereen de lippen stijf op elkaar.

De partijraad, na het algemeen ledencongres het hoogste orgaan van de N-VA, komt donderdag om 20 uur bijeen in de Business Faculty in Neder-Over-Heembeek. Op hetzelfde moment vindt in Brussel een Europese top plaats, waar onder meer de invulling van de topjobs in de Europese instellingen besproken zal worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden