Woensdag 19/02/2020

Update

N-VA mag toetreden tot ALDE-fractie van Verhofstadt

Martin Schulz (PES) en Guy Verhofstadt (ALDE).Beeld BELGA

Tijdens een fractievergadering hebben de liberalen in het Europees Parlement (ALDE) de N-VA vanavond toegelaten tot hun groep. De Vlaams-nationalisten dienden nog geen formele aanvraag in, "maar de deur staat open als ze erdoor willen wandelen", zegt de fractiewoordvoerder. Guy Verhofstadt is opnieuw verkozen als fractievoorzitter.

De liberalen brachten geen formele stem uit, maar keurden de toetreding goed "bij acclamatie". Behalve de N-VA zijn ook enkele andere regionalistische partijen tot de ALDE toegelaten. Het gaat om UPyD (Unión Progreso y Democracia) en Ciudadanos uit Spanje, MPT uit Portugal en ANO uit Tsjechië. De N-VA is evenwel de enige van die partijen die nog geen formele aanvraag indiende.

Met de verkozenen van deze vijf partijen erbij zou de ALDE-fractie in de komende legislatuur 71 leden tellen. De N-VA brengt vier parlementsleden aan: Johan Van Overtveldt, Helga Stevens, Mark Demesmaeker en Louis Ide.

MR tegen toetreding
Ook al kwam het tijdens de fractievergadering niet tot een formele stemming, toch spraken de Franstalige liberalen van de MR (met Louis Michel) zich uit tegen de toetreding van de N-VA. Ook de Franse delegatie (UDI en Modem) en de twee Spaanse parlementsleden uit Catalonië en Baskenland maakten duidelijk dat ze het niet eens zijn met de 'toetreding in groep' van de vijf partijen.

Tijdens de fractievergadering werd Guy Verhofstadt opnieuw verkozen als fractieleider. Hij kan nu voluit blijven onderhandelen met de andere fracties en met Europees raadsvoorzitter Herman Van Rompuy over de verdeling van de Europese topjobs. Morgen om 11 uur geeft hij meer uitleg op een persconferentie.

ALDE of ECR
Zaterdag vond al een vergadering van de partijraad van N-VA plaats, maar de beslissing over de Europese fractie werd toen uitgesteld. "We gaan aan de partijraad zeggen wat de verschillende keuzes zijn die voorliggen", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "Wellicht komt die morgenavond bijeen. Het begint te dringen, want op 24 juni moet de fractievorming afgerond zijn."

Wat behalve de ALDE de andere fractie(s) is/zijn waar de N-VA zich bij zou kunnen aansluiten, wil Pohlmann niet zeggen. De keuze lijkt te gaan tussen de liberalen en de ECR-fractie met de Conservatieven van de Britse premier David Cameron, maar ook met het eurosceptische Alternative für Deutschland en de (extreem)rechtse Deense Volkspartij. De Europese Volkspartij (EVP) was ook een tijdlang in de running, maar lijkt nu geen optie meer.

De vergadering van de N-VA-top die vanavond plaatsvond, was een bijeenkomst van het dagelijks bestuur.

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234