Zondag 23/02/2020

Politiek

N-VA kiest voor Zuhal Demir als nieuwe staatssecretaris

Zuhal Demir.Beeld BELGA

De N-VA duidt Kamerlid Zuhal Demir aan als opvolger van Elke Sleurs als staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Armoedebestrijding, Personen met een beperking en Wetenschapsbeleid. De partijraad heeft de voordracht van het partijbestuur vanavond aanvaard.

Demir is sinds 2010 Kamerlid voor N-VA en is voorzitter van het Agentschap Integratie en Inburgering. In de Kamer specialiseert ze zich in het thema werk. Ze was van 2013 tot 2016 voorzitter van het district Antwerpen, maar verhuisde om familiale redenen begin 2016 terug naar haar geboortestad Genk. 

Demir verklaarde bij haar verhuis dat ze zich ook lokaal politiek zou engageren met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Of Demir in Genk ook effectief lijsttrekker wordt, is nog niet officieel bekend. N-VA krijgt er met Demir als staatssecretaris wel een nieuw Limburgs kopstuk bij.

Demir groeide op in een Turks-Koerdisch gezin in Genk. Voor haar studies Rechten trok ze naar Leuven en later naar Brussel voor een specialisatiejaar arbeidsrecht. Haar loopbaan startte ze bij een Antwerps advocatenkantoor, waar ze haar specialisatie in de praktijk omzette. Haar band met de Vlaamse Beweging komt volgens Demir voort uit haar Turks-Koerdische achtergrond. 

Bij het grote publiek raakte Demir bekend door haar deelname aan het programma
Terug naar eigen land. Daarin maakte ze samen met onder andere Jean-Marie Dedecker en Margriet Hermans de reis die ook asielzoekers maken om onze contreien te bereiken. Nog meer controverse veroorzaakte ze met een fotosessie voor P-magazine in het parlement in februari 2015.

"Spannend"

Dat het om een vrouw zal gaan, was het enige dat de toppers voor aanvang kwijt wilden. De voornaamste kanshebbers voor het staatssecretariaat lieten zich nog niet opmerken aan de zaal in Neder-Over-Heembeek waar het bestuur samenkomt. Outsider Valerie Van Peel wou wel kwijt dat ze het gebeuren "spannend" vindt.

Kamerlid Valerie Van Peel.Beeld BELGA

"Een vrouwelijke kandidaat zou het beste zijn", zei Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Of hij het liefst iemand uit Limburg in de federale regering ziet? "Zwijgplicht", aldus de Riemstenaar. 

Vrouw

Op voorhand was al duidelijk dat de opvolger een vrouw zou zijn. Zowel De Wever als Sleurs noemden dat deze week "logisch" aangezien de regering en zeker de N-VA-ploeg weinig vrouwen telt. Verschillende namen circuleerden, zoals Valerie Van Peel, Sarah Smeyers of het dove europarlementslid Helga Stevens. Smeyers leek maandag nog de meest waarschijnlijke kandidaat, met genoeg ervaring en het juiste geografische profiel: ook zij komt uit Oost-Vlaanderen.

Maandag, toen Sleurs haar ontslag bekendmaakte om zich volop te kunnen concentreren op het Gentse lijsttrekkersschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, klonk het nog dat er pas op de partijraad van 11 maart witte rook zou komen. Maar de Vlaams-nationalisten schakelden een versnelling hoger en wilden door vanavond al te beslissen twee weken aan politiek gekrakeel vermijden. 

Bart De Wever met Elke Sleurs en Siegfried Bracke afgelopen maandag.Beeld Photo News
Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld BELGA
Ontslagnemend staatssecretaris Elke Sleurs.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234