Politiek

N-VA haalt grof communautair geschut boven

N-VA wil de volledige grondwet voor herziening vatbaar verklaren, en niet alleen artikel 195. Een fors communautair plan. “Juridisch gezien heeft het geen meerwaarde”, zegt grondwetspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven).

“Wie zijn wij, simpele politici, om Francis Fukuyama tegen te spreken?” Fractievoorzitters Peter De Roover en Karl Vanlouwe stelden dinsdagochtend in het parlement de plannen van N-VA voor om het land te hervormen. Daarbij verwees hij naar een recente uitspraak van de Amerikaanse politieke denker over het feit dat ons land wellicht nooit één enkele nationale identiteit zal hebben. “Als politicus moet je daar rekening mee houden, en de politieke structuur hervormen.”

De voorbije weken maakten andere partijen hun visie op een mogelijke staatshervorming bekend. Open Vld wil de grondwet een ‘update’ geven, sp.a wil de grondwet wijzigen om het aantal vrouwen in de regering naar 40 procent te halen en Groen wil terug naar één minister van Klimaat, wat neerkomt op een beperkte staatshervorming.

nieuws

cult

zine