Cordon sanitaire

N-VA en CD&V zetten door en vormen meerderheid met steun van ex-lid Vlaams Belang in Antwerps district

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws
1 Na maanden onderhandelen konden de partijvoorzitters Rudi Sempels (N-VA) en Marcel Paardekam (CD&V) een coalitie afsluiten. © RV

In het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo hebben de lokale bestuurders van N-VA en CD&V dan toch  een meerderheid gevormd met steun van een ex-lid van Vlaams Belang. Eerder vandaag hadden een aantal prominente Antwerpse CD&V'ers zich, net als Jong CD&V, tegen samenwerking uitgesproken.

An Van Uffelen raakte verkozen voor Vlaams Belang maar zal als onafhankelijke zetelen. Dat hield haar niet tegen te zeggen dat het Vlaams Belang voor haar “dé partij” blijft, maar later kwam ze daarop terug. Toch spraken verschillende prominente Antwerpse CD&V’ers zich tegen samenwerking uit, waaronder Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer, federaal parlementslid Nahima Lanjri en Antwerps gemeenteraadslid Sam Voeten. Van de Wauwer en Jong CD&V Antwerpen vinden dat er een klacht moet worden ingediend bij het CD&V-bestuur tegen de lokale afdeling.

In de districtsraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo behaalde N-VA zes zetels en CD&V één. Die twee partijen vormen dus nu een meerderheid met één van de vier Vlaams Belang-verkozenen. N-VA krijgt de districtsburgemeester en twee schepenen, CD&V één schepen. PRO2040 en Vlaams Belang zijn de oppositiepartijen. 

nieuws

cult

zine