Zondag 16/06/2019

Regering

N-VA en CD&V sluiten de rangen, maar voor hoelang?

In een ongezien gezamenlijk persbericht laten partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) weten dat hun partijen voortaan zullen focussen op inhoudelijke discussies en "niet vervallen in gekissebis en geruzie”. Daarmee is het vertrouwen in de federale regering officieel hersteld.

Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) tijdens het voorzittersdebat in de Gentse Vooruit in 2015. Hun partijen zullen voortaan focussen op inhoudelijke discussies. Beeld Wouter Van Vooren

“We hebben de ambitie om de komende twee jaar voort te werken. Dit mogen geen verloren jaren worden. Wij willen dan ook een streep trekken onder het verleden.” Het was een opmerkelijke mededeling die gisteren om iets over 17 uur naar alle nieuwsredacties werd gestuurd. Eerder op de dag had ook premier Michel (MR) al laten weten dat regeringsleden “loyauteit aan de dag moeten leggen binnen de meerderheid”.

“Het is opmerkelijk dat ze een communiqué uitsturen, dat ze de samenhang binnen de regering niet via hun regeringsbeleid kunnen laten blijken”, vindt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). Die samenhang is al een tijdje compleet zoek. Directe aanleiding is de voortetterende rel over verklaringen van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Die waarschuwde tien dagen geleden in De Zondag voor 'moslimpartij' CD&V. Voorzitter Beke eiste excuses en dreigde met een regeringscrisis door Demir niet te steunen bij de goedkeuring over haar beleidsnota. Een stemming daarover moest zelfs worden uitgesteld in de Kamer. Demir en haar partij maakten niettemin duidelijk dat de excuses er niet zouden komen. De situatie dreigde uit de hand te lopen.

Lees ook: Hoe premier Michel de crash tussen CD&V en N-VA voorkwam

Daarom riep Michel de partijleiders De Wever en Beke dinsdagmiddag samen in de Wetstraat 16 “om elkaar diep in de ogen te kijken”. Tijdens dat gesprek spraken ze af om de discussies voortaan inhoudelijk te voeren, en niet in scheldpartijen te vervallen. Een deontologische code uit de Vlaamse regering moet als leidraad dienen. Gisteren legde de premier die communicatieafspraken tijdens het kernkabinet voor aan alle regeringspartijen, die hun vertrouwen in de regering bevestigden.

Tijdwinst

Of dit een keerpunt betekent voor het 'kibbelkabinet', valt af te wachten. De onvrede gaat dieper dan de recentste rel. De regeringspartijen benadrukken dat er geen aanvulling op het regeerakkoord is afgesproken. Meningsverschillen over geplande hervormingen blijven in het verschiet liggen.

Wel levert het bestand de regering wat tijd op. Al meteen is beslist om het begrotingsevenwicht met een jaar uit te stellen, tot 2019. De oppositie beschuldigt de regering van woordbreuk.

Premier Michel kondigt voor de komende maanden ook drie thematische superministerraden aan. Een goede zaak, vindt politicoloog Carl Devos (UGent). “Je zorgt voor deadlines. Die extra druk maakt dat er minder ruimte is voor gekibbel over elkaar. Tot nu toe had je het gevoel dat alles werd vooruitgeschoven. Het signaal is: de hervormingstrein rolt verder.”

Een garantie voor een goede afloop is dat echter niet. “De vraag is hoe geloofwaardig zo'n communiqué is. Je zult het in de feiten moeten bewijzen”, zegt Bouteca, die erop wijst dat de partijen in het verleden al een paar keer hebben beloofd dat ze hun toon zouden milderen, maar elkaar toch telkens onder vuur bleven nemen.

Ook binnen de regering erkent iedereen dat het vertrouwen nog steeds broos is. “Het hernieuwde vertrouwen gaat mee zolang de afspraken worden gerespecteerd. Als één iemand nog een patat geeft, dan is het weer om zeep.”

Volgens Devos is dit “de allerlaatste kans” voor de regering. “Als dit nu flopt, is het wel voorbij. Dan heb ik het niet over de val van de regering, maar wel over voortslenteren tot het einde.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden