Zaterdag 24/08/2019

migratie

N-VA brengt Franstalige liberalen bij elkaar

Premier Charles Michel (MR) Beeld BELGA

Terwijl begin dit jaar het thema migratie de partij nog verscheurde, schaart de MR zich nu als één man achter premier Charles Michel. Het VN-migratieverdrag zal getekend worden, ondanks protest van N-VA. Wat is er veranderd?

Zelfs stokebrand Alain Destexhe houdt zich gedeisd. En dat wil wat zeggen. De Brusselse liberaal maakt met de regelmaat van de klok zijn mening wereldkundig als het gaat over migratie en identiteit. Via opiniestukken, interviews of op zijn eigen Facebook-pagina. Hij staat voor de harde lijn en aarzelt niet om in te gaan tegen de MR-top. 

Maar over het VN-migratieverdrag dat op 10 december getekend moet worden? Helemaal niets. “Te delicaat om me publiekelijk uit te spreken”, zegt hij zelf. Dat hij nog op een mooi plaatsje op de lijst rekent bij de verkiezingen in mei 2019, speelt allicht ook mee.

De MR heeft zich eensgezind achter premier Michel geschaard. Op het partijbestuur werd dat gisteren nog maar eens bevestigd. Op enkele schaarse opmerkingen na, onder meer van Destexhe, was de conclusie voor iedereen dezelfde: het verdrag gaat getekend worden, daar wordt onder geen beding op toegegeven. De regering staat momenteel onder hoogspanning over de kwestie. N-VA moet niet weten van het verdrag, maar dat protest moet maar aan de kant worden geschoven.

Koelkast

De consensus binnen de MR valt op, want begin dit jaar was de partij nog hopeloos verdeeld als het ging over de rechten van migranten. Een deel van de partij verzette zich openlijk tegen het wetsontwerp van de regering over de ‘woonstbetreding’. Die zou de politie toelaten om bij mensen thuis op zoek te gaan naar mensen zonder papieren die daar verbleven.  

Premier Michel, die het voorstel lang steunde, bezwoer een smeulende partijcrisis door het dossier in de koelkast te stoppen om het er vervolgens nooit meer uit te halen. Merk op dat Destexhe destijds een fervente voorstander was en daarbij luid applaus kreeg van N-VA. Een opiniestuk dat hij schreef werd gedeeld met de complimenten van voorzitter Bart De Wever himself.

Die tijden zijn nu voorbij. De associatie met de Vlaams-nationalisten kunnen de Franstalige liberalen missen als kiespijn, zeker sinds de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. De MR kreeg klappen, vooral in de grote steden. Afgestraft voor de te nauwe relatie met de Vlaams-nationalisten, klinkt de discrete analyse bij verschillende kopstukken. Met de verkiezingen van 2019 in het verschiet, moet het anders.

De PS duwt al sinds het aantreden van de regering in 2014 op dezelfde zere plek. In élke communicatie wordt de Zweedse coalitie consequent ‘le gouvernement MR/N-VA’ genoemd, kwestie van de associatie in de geesten van de burger te laten inslijten. “De oppositie is inderdaad geslaagd om dat beeld op te hangen”, gaf begrotingsminister Sophie Wilmès toe in La Libre. “Maar met alle regeringspartijen hebben we dezelfde werkrelatie.”

Internationale reputatie

Natuurlijk spelen ook inhoudelijke argumenten als het gaat over het VN-verdrag. Volgens de MR gaat het om een evenwichtig document. Passages waar twijfels over bestaan, zoals het (te vage) onderscheid tussen legale en illegale migratie, kunnen ondervangen worden door een interpretatieve nota toe te voegen.

Eveneens doorslaggevend voor hun standvastigheid is dat de reputatie van ‘hun’ premier Charles Michel op het spel staat. Hij engageerde zich door in september bij de VN in New York expliciet zijn steun uit te spreken. Je eigen kopman internationaal in zijn hemd zetten, doe je niet.

“Dit gaat inderdaad over de reputatie van ons land, dat een mooi palmares kan voorleggen als het gaat over multilaterale diplomatie”, zegt Georges-Louis Bouchez, de coming man binnen de partij. “Bij de woonstbetreding ging het om een binnenlandse kwestie die binnen de regering opgelost moest worden.” 

Toch geeft hij ook volmondig toe: “Als de mensen door dit debat duidelijk kunnen zien dat we een andere partij zijn dan de N-VA, des te beter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden