Dinsdag 06/06/2023

Cannabis

N-VA: "Als Di Rupo meer drugsverslaafden wil, moet hij er ook maar zelf voor zorgen"

Elio Di Rupo steunt een voorstel om cannabis te reguleren.
Elio Di Rupo steunt een voorstel om cannabis te reguleren. "Dat zal er onvermijdelijk voor zorgen dat het aantal drugsverslaafden toeneemt", reageert de N-VA.Beeld belga

Dat PS-voorzitter Elio Di Rupo zich vandaag in Le Soir uitspreekt voor een regulering van de teelt en verkoop van cannabis, schiet bij N-VA in het verkeerde keelgat. Volgens de partij zal dat onvermijdelijk voor meer drugsverslaafden zorgen.

AS

In Bergen pleit MR-politicus Georges-Louis Bouchez ervoor de teelt en verkoop van cannabis te reguleren binnen het kader van een 'cannabis social club', zoals die ook al bestaan in Spanje: coöperatieve organisaties waar gebruikers lid van kunnen worden en waar ze in beperkte mate cannabis kunnen krijgen.

Di Rupo, burgemeester van Bergen en voorzitter van de PS, zegt in de Franstalige krant dat hij voor het idee te vinden is. Hij zal het bij de procureur des Konings in Bergen bepleiten en roept de overheid ook op om cannabis te regulariseren.

War on drugs

De N-VA schiet met scherp in een persbericht. "Het reguleren en dus legaliseren van cannabis zal er onvermijdelijk voor zorgen dat het aantal drugsverslaafden en daarmee de ellende nog toeneemt. En dat kan echt niet de bedoeling zijn", zeggen Vlaams parlementslid Björn Anseeuw en Kamerlid Valerie Van Peel van N-VA. "Een efficiënt drugsbeleid heeft ondubbelzinnige lijnen nodig. Bovendien stelt zich de vraag wie daarvoor dan de verantwoordelijkheid moet opnemen. Als Di Rupo meer drugsverslaafden wil, moet hij er ook maar zelf voor zorgen."

Valerie Van Peel (N-VA).  Beeld belga
Valerie Van Peel (N-VA).Beeld belga

"Een efficiënt drugsbeleid verdraagt geen dubbelzinnigheden", klinkt het. “Drugs zijn verboden en mensen die hieraan verslaafd zijn moeten geholpen worden, niet gefaciliteerd", hekelt Van Peel, die ook verwijst naar de resultaten van de war on drugs in Antwerpen. "Die bewijzen dat dat de weg is die we moeten bewandelen. Dat is het beleid dat we breder moeten uitrollen."

Vorige maand stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever nog duidelijk in weekblad Knack dat hij niet in legalisering van cannabis en preventie gelooft.

"Legaliseer cannabis"

Het debat over de legaliseren of net het verbod op cannabis woedt al een hele tijd, en experts raken het er niet over eens. Dat bleek ook al eind vorig jaar, toen econoom Paul De Grauwe een opmerkelijk betoog hield in De Morgen: legaliseer cannabis, want die war on drugs heeft net gefaald.

Samen met toxicoloog Jan Tytgat en criminoloog Tom Decorte schreef De Grauwe het boek Cannabis onder controle, hoe? "Een repressieve aanpak van drugs werkt niet, integendeel zelfs: de consumptie van cannabis blijft toenemen." Beter dan het gebruik en de productie van cannabis te verbieden, zou de overheid het volgens hem dan ook moeten legaliseren om het daarna ook beter te kunnen controleren.

Paul De Grauwe. Beeld Wouter Van Vooren
Paul De Grauwe.Beeld Wouter Van Vooren

Hoe De Grauwe en co die legalisering precies zien? "Creëer een systeem waarin de productie en de distributie van cannabis gecontroleerd worden toegelaten." Om dat in de praktijk om te zetten verwijst hij naar de bovengenoemde 'cannabis social clubs'.

Bedenkingen

Niet alle experts toonden zich toen enthousiast. "In de Verenigde Staten en in Uruguay wordt er volop geëxperimenteerd, en Spanje heeft een paar 'social clubs'. Maar we weten nog niet wat dat gaat opleveren", reageerde Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs.

Ook UGent-criminoloog Brice De Ruyver had een aantal bedenkingen. "De zwarte markt zal nooit verdwijnen. Er zullen altijd gebruikers zijn die niet legaal mogen kopen, zoals minderjarigen. Bij legalisering moet je net meer investeren in veiligheid, want die criminele circuits zullen proberen te infiltreren in de legale wereld." In Uruguay, dat wiet heeft gelegaliseerd, zijn ze er volgens De Ruyver nog niet uit hoe ze dat moeten vermijden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234